Foto: TT

Bostadsköerna växer i Skåne

Publicerad

Allt fler skåningar står i bostadskö och nu växer efterfrågan på lägenheter även utanför de större städerna.

Särskilt tydligt är det i länets nordvästra hörn, i till exempel Bjuv har antalet sökande nästan trefaldigats på bara två år.

Många i Bjuv minns ännu 1990-talets rivningsvåg när över hundra tomma, outhyrda lägenheter i kvarteret Falken jämnades med marken. Men pendeln har svängt. Idag är Falken återuppbyggt sedan länge och bostadsbristen ett faktum, i Bjuv precis som på många andra orter.

Köerna växer även utanför storstäderna

Enligt en kartläggning som tidningen Hem och hyra gjort växer köerna nästan överallt i Skåne, alltså även utanför de större städerna.

Hos kommunala Bjuvsbyggen köar till exempel 3039 personer för en lägenhet idag, att jämföras med 1216 för två år sedan.    

– Helsingborg har precis som många andra svenska svenska städer växt rejält och nu börjar det bli trångt. Då söker sig många utåt, mot de mindre orterna runtomkring. Dessutom har vi den stora gruppen flyktingar som kom till landet 2015 och nu behöver en bostad för att kunna etablera sig. Senaste halvåret har ungefär 30 procent av de lägenheter vi förmedlat gått till nyanlända, berättar VD Mats Nilsson på kommunala Bjuvsbyggen.

”Det känns rätt svårt”

22-åriga Emelie Jensen bor fortfarande efter två års köande hemma hos sina föräldrar.

– Det känns rätt svårt. Man väntar och väntar men det är så sällan det finns något ledigt, säger Emelie.

Razan Al-Jondi nickar instämmande. Hon kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och delar just nu ett rum med sin man och dotter.

– Bjuv är en bra plats att bo på, men vår familj skulle verkligen behöva en större bostad. Åtminstone två rum och kök skulle vara bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.