Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Jonny Magnusson konstinstallation av skräp på botten av hamnbassängen i Helsingborg. Foto: Jonny Magnusson/Roger Bengtsson/SVT

Bottenkonst ska väcka intresse för havsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Sportdykaren Jonny Magnusson från Helsingborg tröttnade på att hitta allt mer skräp på botten i Helsingborgs hamn under sina dyk. I ett försök att få folk att intressera sig för havsmiljön tog han därför delar av allt skräp han fann och skapade en konstinstallation på hamnbassängens botten.

– Jag har byggt ett fiktivt rum på hamnbassängen botten, på cirka fem meters djup. Allt är skräp som jag bedömt inte gör någon skada om det får vara kvar i vattnet ett tag, berättar Jonny Magnusson.

Jonny har sportdykt i drygt 30 år och hamnbassängen vid Pixlapiren är, kanske aningen oväntat, ett populärt ställe för många av dykklubben Delfinens medlemmar.

– Jag har sett stim av både sill och torsk långt in i hamnbassängen, men för varje år blir det också mer och mer skräp i vattnet, konstaterar Jonny Magnusson. Jag vill att fler får upp ögonen för hur vi behandlar våra hav och dess miljöer.

Hör mer om Jonny Magnussons installation i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer