Efter förra veckans tumult på Björnekullaskolan i Åstorp har flera polisanmälningar gjorts och två elever har stängts av – här berättar rektor Ingrid Sturén mer om händelserna. Foto: Stina Sandström

Bråk och våld på Åstorpsskola – elever har stängts av

Publicerad

Under flera dagar förra veckan inträffade flera bråk mellan några elever på Björnekullaskolan i Åstorp. Nu har flera polisanmälningar gjorts och två elever har stängts av.

– Det är oacceptabelt, säger Ingrid Sturén, rektor.

Redan förra måndagen började elever från två olika grupper på skolan att bråka på grund av en konflikt som startat under helgen.

– Elever hade kastat ägg på bilar som tillhörde andra elever på skolan och konflikten togs med till skolan. Det skapade ordväxlingar och gäng som samlades i två olika läger, säger Ingrid Sturén, rektor Björnekllaskolan.

Skolan ökade bemanningen på rasterna men trots detta eskalerade bråket på fredagen.

Har polisanmälts

Förra veckans tumult har lett till att skolan nu har gjort en polisanmälan om misshandel, två elever har stängts av och två skriftliga varningar har delats ut.

Två vårdnadshavare har även gjort polisanmälningar om skadegörelse efter att ungdomarnas epatraktorer vandaliserats.

– Vi har även bemannat upp med mer personal och har gått runt i alla klasser och pratat om att de ska vända sig till en vuxen direkt om man hör om något hotfullt eller om det skickas något på sociala medier, säger Ingrid Sturén.

Föräldrar kritiska

Några föräldrar som SVT Nyheter Helsingborg pratat med, som vill vara anonyma för att skydda sina barn, menar däremot att det varit problem med bråk på skolan en längre tid – utan att skolan gjort något åt det.

– Det har pågått länge och varit massa incidenter men skolledningen kör huvudet i sanden. Det blir en kedjereaktion att eleverna ska försöka lösa ärendena själva. Det är lite därför det har spårat ur nu, säger en av föräldrarna.

Men denna bilden delar inte rektorn. 

– Nej, det gör jag inte. Så fort vi får något konkret vi hör om tar vi tag i det direkt, säger hon.

Har ni gjort tillräckligt för att se till att bråken skulle kunna ha undvikits?

– Som jag bedömer har vi det. Här på skolan är det inget som har hänt som jag känner till eller finns något vi kunde gjort annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.