Flera byggnader i brand i nordvästra Skåne

Publicerad

En ladugård började under onsdagseftermiddagen brinna i Källna, på gränsen mellan Ängelholm och Klippans kommun. Räddningstjänsten ryckte ut med stor styrka för att försöka släcka elden och hindra att branden spred sig. Under eftermiddagen utbröt ännu en brand i en byggnad utanför Ängelholm.

Larmet om branden i Källna kom in strax före 10.30. Räddningstjänsten var på plats med enheter från både Ängelholm, Klippan och Åstorp.

– Just nu arbetar vi med att begränsa spridningen och försöka förhindra att branden sprider sig till närliggande bostadshus, säger Emma Nordwall, tjänsteman i beredskap vid räddningstjänsten nordvästra Skåne.

Enligt räddningstjänsten befann sig ingen i ladugården.

– Både människor och djur ska vara ute från byggnaden. Det har inte funnits behov av ambulans.

Byggnaden går inte att rädda

Ladugården var övertänd och fick brinna ner till grunden. Släckningsarbetet försvåras också av kraftig vind på platsen. Vid 14-tiden på tisdagen brann fortfarande byggnaden.

– Som det ser ut kommer den säkert brinna ett par timmar till, vi fortsätter försöka kontrollera att elden begränsas.

Vad som orsakat branden är i nuläget inte helt säkerställt men enligt Emma Nordwall kan branden ha startat i en gödselstack.

– Det är inte helt ovanligt att det händer, med stor sannolikhet har branden startat i gödselstacken och sen spridits till ladugården, säger hon.

Ny brand under eftermiddagen

Strax innan klockan 14 kom ännu ett larm om en byggnad i brand vid Magnarps byaväg utanför Ängelholm. Byggnaden ska ha varit övertänd och under eftermiddagen brunnit ner till grunden. Räddningstjänsten är kvar på platsen för att kontrollera att den inte sprider sig vidare i omkringliggande terräng.

– Jag skulle säga att båda bränderna är under kontroll och vi har resurser som kommer tillbaka nu, säger Mattias Johansson, räddningstjänstens inre befäl.

Det har varit eldningsförbud senaste dagarna, har ni varit förberedda på den ökade brandrisken?

– Ja torkan har vi ju vetat om sedan tidigare men sen har vinden idag skapat goda förutsättningar för spridning så att säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer