Efter asylbranden: ”Ledsen, arg och besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Paviljonerna som skulle bli HVB-hem för ensamkommande barn på Allégatan i Ekeby går förmodligen inte att rädda.

– Jag är ledsen, arg, besviken. Jag finner inte ord, säger Anders Månsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Bjuv efter branden.

Larmet kom strax efter klockan 05.00 imorse och polis och räddningstjänst kom till platsen strax därefter. Totalt 16 baracker stod i brand, enligt polisen. Minst en av dem ska ha varit övertänd.

Bränder på asylboenden

– Jag vill inte tro det här. Att det här skulle hända här i vår kommun. Jag trodde faktiskt att människor förstår vad det är vi försöker göra, att vi försöker ta hem de här barnen till vår kommun som vi har ett ansvar för, säger Anders Månsson (S).

Inga skadade

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Ingen misstänkt har gripits, och polisen har inga uppgifter om att någon människa har skadats i branden.

– Vi vet att det har varit flera brandhärdar i byggnaden det är egentligen det enda vi vet just nu. Vi får avvakta den tekniska undersökningen, säger Anders Isgren, lokalpolischef Söderåsen.

Tanken var att här skulle öppna ett nytt boende med plats för 15 ensamkommande barn och unga i januari. Nu blir det inte så.

– Det var i princip klart. Och nu verkar som att det inte går att rädda. Det känns förstås väldigt tråkigt, säger Daniel Johansson som är sektionschef för verksamheten för ensamkommande barn i Bjuvs kommun.

– Min uppfattning är att vi kommer att bygga upp hemmet på nytt. Men fram tills att det är klart får vi placera barnen externt. Både det och att bygga upp anläggningen igen innebär oerhörda kostnader, fortsätter han.

Bjuvs kommun har valt att vara öppen med var de planerade asylboendena ligger. Det har fungerat bra fram tills nu, tycker Daniel Johansson, men menar att en ökad bevakning av boendena kommer att krävas hädanefter.

– Det finns en stor rädsla och oro hos personalen på andra HVB-hem i kommunen, efter det som hänt, säger han.

Manifestation för öppenhet

Personalen på kommunens grundskolor har informerats och Elevhälsan finns på plats på Ekeby skola för att finnas till hands.

Sjätteklassarna Moa Jönsson och Johanna Roijer går i skolan som ligger i närheten.

– Vi tycker att det är så sorgligt. Det är till för barn och unga som har försökt fly från sina hem. Och när vi bygger upp platser som ska vara säkra så kommer någon och bränner der dem, säger Johanna Roijer.

Under torsdagsförmiddagen kommer en manifestation för öppenhet att hållas på torget i Ekeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet