Brist på LSS-bostäder i Ängelholm – ”Kommunerna har ett ansvar”

Publicerad

Ängelholms kommun har tagit krafttag för att få bukt på underskottet av bostäder för äldre, och har under de senaste två åren ökat antalet platser. Men för LSS-bostäderna har kommunen inte hunnit ikapp.

Varje år genomför Boverket tillsammans med länsstyrelserna en bostadsmarknadsenkät där alla Sveriges kommuner kan ge en bild av hur läget på bostadsmarknaden ser ut gällande särskilda bostäder och LSS-bostäder. Enligt Boverkets siffror har 118 kommuner brist på gruppbostäder inom LSS.

I nordvästra Skåne är Ängelholms kommun den kommun som sticker ut. De har ett underskott på särskilda bostäder, gruppbostäder och servicebostäder. Det är omkring ett 16-tal platser som saknas.

– Vi har en förhoppning om att det ska bli balans mellan utbud och efterfrågan, säger Ingela Sylwander (M), ordförande i nämnden för omsorg och stöd i Ängelholm.

Riktar kritik

Organisationen för barn och vuxna med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning (FUB) är kritisk till att kommuner inte kan tillgodose behoven som finns.

– Kommunerna har ett bostadsförsörjningsansvar. Det gäller även personer med behov av gruppbostäder enligt LSS och det är allvarligt att kommunerna bortser från det, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB.

Nämndsordförande i Ängelholm menar att kommunen arbetar med att förbättra situationen.

– Det är en prioriterad fråga, säger Ingela Sylwander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.