Här några av byborna som kämpat för en hastighetssänkning. Foto: SVT

Bybornas vägkrig – har kämpat i över 20 år

Uppdaterad
Publicerad

I över 20 år har flera bybor i Bonnarp kämpat för att få sänkt hastighet genom samhället. Men ingenting har hänt, trots upprepade försök.

I dagsläget ligger hastigheten på 70 kilometer i timmen genom Bonnarp. Invånarna vill sänka hastigheten till 50, men trots ett flertal ansökningar, den senaste i våras, så har de inte lyckats.

– Det är helt omöjligt, vi får avslag varje gång, säger Inger Persson, en av flera som under lång tid drivit kampen.

I byn finns framför allt en kritisk kurva, där flera olyckor inträffat genom åren – den kurvan passerar Gunnel Wallin varje dag när hon ska hämta posten.

– Jag trivs så bra i den här byn. Men det här är ett aber, det är det som gör mig rädd. Jag blir ju inte yngre, så då vet jag inte om jag kan bo kvar, säger hon.

På Trafikverket menar man att när byn fick en gång- och cykelväg vid den skarpa kurvan, så krävs inte längre någon hastighetssänkning.

– Bara för att det står 70 på skylten så är det ju inte nödvändigt att köra just 70, trafikanterna har ett ansvar att anpassa hastigheten efter rådande vägförhållanden, säger Stefan Johansson på Trafikverket.

”Det är inte så lätt för trafikanterna”

Det är länsstyrelsen som beslutar om sänkt hastighet. De vill inte medverka på en intervju, men menar att den samlade bedömningen av vägförhållandena inte motiverar en hastighetssänkning i Bonnarp. Byborna har dessutom överklagat länsstyrelsens beslut till en övre instans, nämligen Transportsstyrelsen – men även där har det blivit avslag.

Magnus Johansson förstår inte resonemanget från varken Trafikverket, länsstyrelsen eller Transportstyrelsen.

Kan du inte ha förståelse för hur de resonerar?

– Jag har ingen som helst förståelse för deras sätt att se på saken. De lägger över ansvaret på varandra – och på trafikanterna, som enligt dem ska anpassa hastigheten. Men det är inte så lätt för trafikanterna att förstå att det kommer en skarp kurva, mitt i byn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.