Hedda Nying kan inte riktigt se något syfte med stugorna på torget. Hon kan däremot se att pengarna kunde behövas på annat håll. – Skolan i Perstorp till exempel, säger han.

Bygget som retar ett samhälle – nu ska stugorna upp i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett tillsynes litet byggprojekt som lett till stor ilska bland perstorpsborna. Ikväll ska utredningen, som granskat stugbygget, presenteras inför fullmäktige.

Diskussionsvågorna i sociala medier har stundtals gått höga. Många Perstorpsbor upprörs över att kommunen lagt ner så mycket pengar på ett byggprojekt med ett så oklart syfte.

”Onödiga pengar”

Fyrabarnsmamman Haddy Nying håller med i kritiken:

Haddy Nying har läst många kommenterar om byggprojektet i sociala medier. Det är på den vägen hon har fått kännedom om vad de kostat.

– Det är onödiga pengar för att lägga på något som bara står här. Det finns ingen mening med det. Vi har så många andra verksamheter som behöver pengar, säger hon.   

Men nu står de här, kan du se att de kan få någon användning?

– Nja, jag hade hellre sett att pengarna gått till något annat, säger hon.

Kommunchefen Ulf Bengtsson har fått politikernas uppdrag att ta fram en åtgärdsplan efter det fördyrade stugprojektet. Redan nu märks förändringar i organisationen, enligt honom.

– Vi har nu bland annat styrt upp förvaltningen med två chefer istället för en, vi har tagit in extern kompetens och förstärkt våra upphandlingsrutiner.

Chico Ekbergh har hört många perstorpsbor som upprörts över stugorna. – Folk är väldigt upprörda, säger han.

En annan Perstorpsbo som ifrågasätter stugorna är Chico Ekbergh. Han är väl medveten om vad de kostat skattebetalarna:

– Drygt 900 000 kronor någonting. Bara priset, det är ju hemskt. Man undrar ju om de sett fel på en nolla, säger han.

Allmänheten bjuds in

Utredaren på revisionsfirman EY, som granskat byggprojektet på uppdrag av Perstorps kommun, kommer att presentera resultatet inför kommunfullmäktige på onsdagseftermiddagen.

– Vi vill ha full transparens i detta. Även allmänheten är inbjuden att komma och lyssna. Vi väntar oss en del folk, säger kommunalrådet Torgny Lindau (PF).

Så säger lagen:

Gränsen för när kommuner och landsting måste upphandla varor och tjänster går vid 586 907 svenska kronor. Syftet med upphandlingsregler är att kommunen behandlar alla som vill få affärskontrakt med offentlig sektor på samma villkor.

Enligt kommunallagen 6 kap 33 § får nämnd/styrelse delegera sin beslutanderätt i en viss typ av ärenden. En tjänsteman har alltså rätt att fatta beslut om vissa mindre projekt, som faller inom budget och förvaltningens ansvarsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.