Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Gouriet flyttade i november förra året med familjen från metropolen London till skånska landsbygden. Hör om flytten som förändrade livet i klippet ovan. Foto: Klara Åkesson/SVT

Hon bytte London mot Båstad – högst inflyttningstal för landsbygdskommuner i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Gouriet lämnade världsstaden London med nio miljoner invånare och hamnade i Västra Karup utanför Båstad med man och barn.

– Trodde aldrig jag skulle komma hem till Sverige igen men vi ville bort från avgaser och trångboddheten, säger Camilla Gouriet.

Under förra året flyttade 1375 personer till Båstad kommun. Det är högst inflyttningsantal i landet av landsbygdskommuner med besöksnäring, visar siffror från SCB.

– Båstad har alltid haft stort inflyttningsantal och vi är glada för att folk vill bo här, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).

Barnfamiljer och pensionärer flyttar in

De största åldersgrupperna som väljer att bosätta sig i kommunen är pensionärer och unga barnfamiljer. Dock är det många i åldersgruppen 20-30 som flyttar ut.

– Det är naturligt för många unga att de flyttar när de börjar studera. Då bosätter de sig ofta närmre Lund, Kristianstad och Malmö, säger Johan Olsson Swanstein.

Pandemin ledde till omprioritering

För Camilla Gouriet och familjen var det coronapandemin som satte tankarna i rullning om att flytta tillbaka till Sverige.

– Vi var totalt isolerade i London under en längre tid. Jag kunde inte träffa min familj i Sverige på tre år, säger Camilla Gouriet.

Dock blev flytten inte som planerad. Efter tre veckor i Sverige ställdes barnens skolbuss in och utan en lokal mataffär och bil blev vardagen plötsligt väldigt omständlig. Drömmen om ett stilla liv på landet uteblev. Men nu har familjen nya planer.

– Vi insåg att det inte går att bo så isolerat som vi gör. Vi vill flytta närmare Båstad så vi bor närmre centrum, säger Camilla Gouriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.