Anton har hittat en ny vän i favorithästen Dropie Foto: Markus Hjortsman

Möt cancersjuka Anton, 11, som får hjälp av hästarna

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2014 spelade Anton Bengtsson fotboll med de äldre barnen. Men han fick sluta. Efter en kort tids sjukdom hittades en elakartad hjärntumör. Anton är nu i full gång med sin rehabilitering – och det gör han på hästryggen.

Antons många operationer gjorde att flera sinnen försvann. Han kunde inte tala, inte gå och koordinationen var borta. Efter att han testat på en rad olika sporter fick hans mamma Anna Bengtsson tipset om att använda sig av hästar som behandlingsform. Något hon är väldigt tacksam över då hon ser stora förbättringar hos både Anton och andra barn som går på ridsjukgymnastik.

– Han har fått mycket bättre balans och hans finmotorik är grym nu, berättar Anna Bengtsson.

Mer än att bara rida

Anton visar stolt upp sin favorithäst i stallet, Dropie, en islandshäst som är specialtränad för denna typ av behandling. Rehabiliteringen handlar inte bara om att sitta på hästryggen. Anton klappar omsorgsfullt på hästen och berättar att det också är roligt att borsta och att bara mysa. Här skulle han vilja stanna.

– Men jag vet att Ulrika tar hand om Dropie när jag är borta, säger han nöjt.

Ulrika Stengard-Olsson som tar hand om hästarna är ridsjukgymnast och håller i verksamheten på Söderåsens Forsgård där Anton rider.

– Innan vi hunnit ut från gården frågar han direkt när vi ska tillbaka till Dropie igen. Han vill till och med att vi ska köpa marken här bredvid, skrattar Anna Bengtsson.

Anton nickar och håller med – hästen betyder mycket.

– Det är en lång väg men nu sitter han här pigg och glad trots allt han varit igenom, berättar Anna Bengtsson stolt.

Se mer av Anton och favorithästen Dropie i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.