Chefen hade placerat kameran under en bänk i omklädningsrummet som riktades mot duschen. Foto: Polisens förundersökning

Chef döms för smygfilmning i omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en fjärrstyrd kamera filmade chefen kvinnan när hon bytte om i omklädningsrummet på sin arbetsplats. Nu döms chefen i 50-års åldern i Helsingborgs tingsrätt.

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, arbetade på företaget i Nordvästra Skåne där den dubbelt så gamla mannen var chef. Chefen hade under en längre tid sagt saker till kvinnan med sexuella anspelningar.

– Ingen vecka har gått utan den typen av kommentarer, sa kvinnan i förhör angående de sexuella kommentarerna.

Efter ett arbetspass för tre år sedan, efter att kvinnan duschat, upptäckte hon något under en bänk i omklädningsrummet. Det visade sig vara en kamera som riktades mot henne. Kameran hade aktiverats med hjälp av en fjärrkontroll.  

När hon konfronterade chefen med kameran erkände han direkt. Han ville filma henne eftersom han gillade henne, förklarade han.

Vid samma tillfälle gav han henne kameran. Där i fanns bevisningen som domstolen sedan använde för att döma mannen för kränkande fotografering.

”Bönade och bad”

Det var för tre år sedan kvinnan blev smygfilmad. Anledningen till att hon väntade med att anmäla var för att företaget var kopplat till familjen och hon var rädd för att det skulle påverka. Chefen erkänner också att han hade bönat och bett om att hon inte skulle polisanmäla eftersom det skulle ”skada alla”.

Men när de sexuella trakasserierna fortsatte bestämde hon sig för att anmäla. Då hade han bland annat visat upp sig flera gånger iklädd enbart en handduk med öppning framtill.

Frias för sexuellt ofredande

Tingsrätten friar chefen från sexuellt ofredande. De tror på kvinnans berättelse om vad chefen sagt till henne, men menar att uttalandena inte är tillräckligt kränkande. Domstolen konstaterar att ”olämpliga och kränkande uttalanden kan vara fullständigt oacceptabla utan att för den delen vara straffbara.”

Han frias även för blottningen eftersom det inte går att bevisa om han avsiktligt visat sig naken för kvinnan.

Däremot döms han för kränkande fotografering till villkorlig dom och skadestånd. Han har också fått sparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.