Dansbandsbranschen genomgår en djup kris. Foto: Arkivbild/SVT

Dansbandsbranschen i djup kris: ”Värsta stålbadet någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Det är den största dansbandskrisen på 50 år, menar flera dansband och arrangörer. Donnez från Perstorp är ett av många band som blöder.

– Det har varit kaotiskt, säger Donne Laitila.

Under måndagen samlades flera dansband och arrangörer för att berätta om den djupa kris som dansbandskulturen just nu genomgår.

Experten Thomas Deutgen, känd från P4 Dans och Dansbandskampen, menar att krisen aldrig varit så här djup.

– Hela branschen, skulle jag säga, genomgår det värsta stålbadet någonsin. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Perstorpsbandet Donnez: ”Klart det är illa”

Donnez från Perstorp menar att det senaste halvåret varit tufft – och sårbart för hela branshen.

– Mattan drogs under från första helgen när restriktionerna kom, det är svårt att bedriva dans när vi ska ha social distansiering, säger Donne Laitila.

Thomas Deutgen vill att branschen får ett riktat stöd.

– Jag tror att dansbandsbranschen behöver det när den drar igång igen. Vi kommer vara månader, kanske ett halvår, efter övriga kulturvärlden. För att inte den här branschen ska försvinna eller skadas enormt så tror jag att staten måste visa att det här är en extra utsatt grupp, säger han.

”Ytterligare 1,5 miljard fördelas”

Kulturdepartementet menar att regeringens stöd också kommer att gå till dansbanden.

– Bland annat har arrangörer som behövt ställa in eller skjuta upp sina kulturevenemang kunnat få stöd för det. Nu kommer ytterligare 1,5 miljard att fördelas som krisstöd till kulturlivet i år, och nästa år har regeringen avsatt en miljard för stöd till kulturlivets omställning. Det är viktiga pengar, som också kommit flera dansband till del, säger statssekreterare Helene Öberg.

I videon ovanför: Hör Donnez tala om den tuffa dansbandstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.