Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sadelkammaren är en av delarna som behöver byggas om för att anläggningen ska bli mer tillgänglig för funktionshindrade, menar Ninni Carr på Spelmansgården. Hör henne berätta mer om satsningen i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Nytt projekt på ridskolan Spelmansgården – ett stall där alla kan komma in

Publicerad

På Spelmansgården, belägen på Hallandsåsen, drivs en ridskola med islandshästar sedan flera år tillbaka. Nu ska ett nytt stall göra anläggningen mer tillgänglig bland annat för personer med funktionsvariationer.

I det nuvarande stallet är det trångt och svårt att ta sig fram, och sadelkammaren är i princip omöjlig att komma in i för den som till exempel är rullstolsburen.

– Vi drömmer om att göra en anläggning som är tillgänglig och säker för alla att vistas på. Vi vill gärna att man ska kunna komma hit oavsett om man har en funktionsvariation, om man är senior och vill ta upp ridningen igen, eller om man bara är en nyfiken människa som vill lära sig allt om ridning, säger Ninni Carr, som är ägare till hästarna på Spelmansgården.

Viktigt med delaktighet och interaktion

Förutom att det ska bli enklare att ta sig fram rent fysiskt, handlar satsningen även om att skapa mer delaktighet och samhörighet mellan alla ryttare på ridskolan.

– Projektet grundar sig i att alla ska kunna göra någonting tillsammans. Det här är verkligen en plats där folk som kanske inte möts annars i sin vardag får möjlighet att mötas och interagera, säger Louise Edvall, ordförande i Fidla islandshästförening.

Hoppas på nytt stall till hösten

Totalt kommer projektet att kosta runt elva miljoner kronor. Flera ansökningar om bidrag är inskickade, och byggarna står redo i väntan på en startsignal. Ninni Carrs förhoppning är att det redan till hösten ska finnas ett nytt stall på plats.

– Vi känner att vi gör skillnad i samhället, och att vi vill fortsätta göra skillnad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.