100 brottare, i åldrarna 13 år och uppåt, deltar på Female Eurocamp i Rydebäck, i helgen. Foto: Privat

Brottare från hela Europa möts på träningsläger i Rydebäck

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen arrangerar brottarklubben Helsingborgs Wrestling Team ett träningsläger för 100 ungdomar och seniorer i Rydebäck.

Det är sjunde året i rad som Helsingborgs Wrestling Team arrangerar Female Eurocamp – ett träningsläger för tjejer där brottare från tio olika länder deltar.

– Träningsläger en form där vi skapar kontakter med andra föreningar i Europa och tjejerna träffar andra brottare än de som de är vana vid att träna med, berättar Mats Nilsson, ordförande i Helsingborgs Wrestling Team.

– Det blir också ett ”mini camp” för tränarna som kan utbyta träningsupplägg med varandra, fortsätter han.

13 år och uppåt

Under ett och samma tak, i Rydebäcks idrottshall, samlas 100 brottartjejer i åldrarna 13 år och uppåt – de flesta med landslagsmeriter.

Ända sedan Helsingborgs Wrestling Team bildadess 2005 har klubben haft stora framgångar med både ungdoms-, junior- och seniormedaljer. Från den absoluta toppen deltog bland annat OS-medaljören Jenny Fransson.

– Vi är inte så blygsamma med att säga att vi är bäst i världen på tjej-sidan Två saker har gjort att vi blivit bra. Det ena är att vi är en tjejgrupp. Vi lägger all fokus på tjejerna och har ingen konkurrens från killarna. Det andra är att vi hela tiden åkt på internationella tävlingar vilket gör att tjejerna tidigt får en viss rutin, säger Mats Nilsson.

Tränar fyra pass

Varje år hålls ett antal läger runt om i Europa där Helsingborgs Wrestling Team är en av klubbarna som deltar. Mats Nilsson är nöjd med årets upplaga i Rydebäck.

– Det fungerar på ett alldeles förträffligt sätt. Tjejerna tränar i två olika grupper och idag tränar de fyra pass. Det är en härlig stämning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.