Nya lagen bröts efter två timmar – raketer mot polis

Publicerad

Inte ens två timmar hann gå på 2020 innan det sköts raketer mot en polisbil i Helsingborg. Därmed finns misstankar om brott mot den nya lagen om sabotage mot blåljusverksamhet som infördes i samband med årsskiftet.

En kraftig smäll inträffade vid 2-tiden när det sköts raketer mot en polisbil på Närlundavägen i Helsingborg. Det blev den första misstänkta överträdelsen av den nya lagen i Skåne.

– Konstigt nog skadades varken polisbilen eller någon person i närheten, säger Åsa Emanuelsson, polisens presstalesperson.

Polisen har gjort en anmälan men ingen person är misstänkt för brottet och därför kommer inte heller polisen gå vidare med någon förundersökning.

Den nya lagen

Fram tills idag har sju anmälningar gjorts i hela Sverige under den nya brottsrubriceringen, sabotage mot blåljusverksamhet, som gäller brandmän, ambulanspersonal och polis. I Skåne skedde den första och enda anmälan hittills under nyårsnatten.

– Den här typen av brott har varit olagliga tidigare också men då har till  exempel skadegörelse eller våld mot tjänsteman blivit rubriceringen. Den nya lagen ska göra det tydligare och specificera vad brotten handlar om, säger Åsa Emanuelsson, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.