Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra Alexandra Almarker berätta om hur det är på Djuramossa. Foto: SVT/Lilian Muhsin

Djuramossa först i Helsingborg med daglig verksamhet i lantlig miljö

Publicerad

Tidigare i år öppnade Djuramossa, den första dagliga verksamheten i Helsingborg där deltagare inom LSS får jobba nära djur och natur på en lantgård utanför Domsten.

Deltagarna på Djuramossa får bland annat arbeta med odling och trädgårdsskötsel samt återbruk genom restaurering av möbler som sedan säljs på marknader. Där finns även en konferensservice för Helsingborgs stad vård- och omsorgsförvaltning.

– Vi ordnar fika och frukost och till frukostbullarna vill man ju ha grönsaker som gurka och tomat, då serverar vi grönsaker från skörden. Tanken är att använda allt vi kan, säger Andrea Carlsson, stödassistent på Djuramossa.

På gården finns en verkstad, växthus och snart hönshus. Enligt stödassistenten Andrea Carlsson sticker Djuramossa ut bland andra dagliga verksamheter i Helsingborg på grund av närheten till natur.

– Det finns inte så många dagliga verksamheter som har odling, en gård och djur, säger Andrea Carlsson.

Närhet till natur minskar stress

Verksamheten baserar sin utformning på forskning som visat att vistelse i naturen har flera positiva effekter.

– Naturen påverkar att man blir mindre stressad och får mer positiva känslor, säger Marie Roth.

– Det är därför jag trivs här, för att jag vill komma ut och göra andra saker också, säger Alexandra Almarker, deltagare på verksamheten.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.