Länsstyrelsen fått svar på de vattenprover som togs och konstaterar att de kommer från Findus i Bjuv. Foto: TT

Fiskdöden i Bjuv – ett fall för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Det var sannolikt ammoniakvatten från Findus i Bjuv som orsakade fiskdöden i Boserupsbäcken i slutet på mars. Det konstaterar länsstyrelsen. Nu har polisen kopplats in.

– Vi ska undersöka om Findus har varit oaktsamma och brutit mot sina villkor för utsläpp, säger miljöåklagare Stefan Göransson på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Polisen utreder om ett miljöbrott har begåtts och åklagaren kommer sedan att besluta om han ska väcka åtal eller inte mot Findus.

Det var privatpersoner som slog larm om att det flöt döda fiskar i Boserupsån. Det rörde sig om mellan 100 och 150 öringar. Söderåsens miljöförbund konstaterade att vattnet kom från ett dagvattenrör som är kopplat till Findus fabrik i närheten av bäcken.

Länsstyrelsen gjorde en anmälan när de fick kännedom om fiskdöden.

Drabbade reningsverket

Ammoniakvattnen har dessutom kommit in i det kommunala reningsverket.

– Vi kommer att gå vidare med det här. Så här får det naturligtvis inte gå till, säger miljöhandläggare Henrik Donner på länsstyrelsen i Malmö.

Han vill dock påpeka att de inte kan vara helt säkra förrän analyserna av de döda fiskarna är klart, vilket sker hos Statens veterinärmedicinska anstalt. Analysen av vattenproverna är dock klar och visar att det fanns hög halt av ammonium i vattnet.

Henrik Donner säger att Findus egenkontroll har brustit och måste ses över.

– Det krävs rutiner så sådana här utsläpp inte kan ske eller åtminstone att riskerna minimeras, säger Henrik Donner.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) i Bjuv ser allvarligt på det som skett:

– Utsläpp av den här sorten får inte förekomma. Det måste åtgärdas, säger Anders Månsson.

Han har haft kontakt med ledningen för NSVA, som sköter kommunens reningsverk, och väntar på besked från länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

Rinner ut i Vegeå

Skånes miljöförbund fick på Annandag påsk larm om att det var förhöjda värden av ammonium i reningsverket Ekebro. Utsläppet påverkade ph-värdet i vattnet.

– Vår inspektör har flera gånger haft kontakt med personal på reningsverket, senast i fredags och vi ha fått besked om att vi får räkna med förhöjda värden av kväve i vattnet som släpps ut från verket en tid framöver, säger Ann Persson, tillförordnad miljöchef på Söderåsens miljöförbund.

På frågan om vattnet rinner ut i Vegå, svarar Ann Persson:

– Ja, antingen direkt eller indirekt men jag tror inte det har ställt till någon direkt skada.

Sommaren 2012 dog dog drygt 4 000 fiskar av syrebrist i Vegeå och ett par hundra öringar i Boserupsbäcken, som mynnar ut i Vegeå. Fiskdöden berodde på utsläpp av  syreförbrukande organiskt material från Findus reningsverk.

Två år senare dömdes Findus till miljöböter på 500 000 kronor.

Rekordhöga värden

Jan-Erik Pettersson, som är avloppsexpert på NSVA, säger att han aldrig har sett så höga värden av ammonium i reningsverket Ekebro.

– Vår reningsprocess stördes allvarligt under ett dygn, 28-29 mars, och kvävet gick rakt ut i naturen. Sedan stöp Findus vattenflödet och det blev åter normala värden men det vi såg det dygnet var de högsta värdena av ammonium som jag har sett, säger Jan-Erik Pettersson.

Vi har sökt ledningen på Findus för en kommentar men ännu inte fått någon.

Ekebro reningsverk

Det kommunala reningsverket tar hand om spillvatten från Bjuvs tätort samt samhällena Gunnarstorp, Billesholm och Norra Vram. Dessutom renas måttligt förorena avloppsvatten från Findus, Höganäsbolagen och Saint-Gobain Isover. Källa: NSVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.