Här slår polisen till mot knarksmugglaren. Foto: Polisen

Se när polisen slår till mot knarksmugglaren

Uppdaterad
Publicerad

Från sin helikopter kunde polisen se hur knarksmugglare lastade nära 250 kilo hasch från en lastbil till ett hyrsläp.
Efter ett dramatiskt tillslag kunde bilens förare gripas – och nu döms han till över fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

I oktober 2018 anlände en lastbil till hamnen i Trelleborg. Den är registrerad i utlandet och från första kontakt med svensk mark har polisens spanare lastbilen under uppsikt, då den är del av en pågående utländsk förundersökning.

Polisens spanare har bland annat använt helikopter för att följa lastbilen, som kör runt till olika platser i Skåne. En av de platser är en avsides vändplats i ett industriområde utanför Landskrona. Där kan polisen från helikoptern se och filma hur en del av lasten förs över från lastbilen till ett hyrsläp som är kopplat till en personbil.

Foto: Polisens förundersökning

I personbilen sitter en 36-årig man, som därefter kör runt i olika villakvarter, till synes för att försäkra sig om att han inte är förföljd.

Till slut stannar han utanför sina föräldrars hus. Då slår polisen till. Med dragna vapen omringar de bllen.

I släpet hittar polisen elva flyttkartonger med 246 kilo vakuumförpackad cannabisharts, hasch. Enligt polisen och CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har hasch ett beräknat försäljningsvärde på 100 kronor per gram. Det innebär att gatuvärdet för det som hittades vid tillslaget skulle bli drygt 24,6 miljoner kronor.

Foto: Polisens förundersökning

Under förhör med såväl polisen som under rättegången har 36-åringen vägrat att svara på några som helst frågor. Men tingsrätten bedömde att det är osannolikt att mannen skulle kunna vara ovetande om vad han fraktade i släpet. Därför döms han för grovt narkotikabrott till fem år och sex månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona

Mer i ämnet