Foto: TT

Delade ut flygblad för nazistorganisation – döms

Uppdaterad
Publicerad
Sju personer delade ut flygblad för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, utanför köpcentret Väla. Men de vägrade att lyda polisen, nu döms de.

Den 30 juni fick ordningsvakter samtal om att en folksamling delade ut flygblad vid Välas entré nummer 6. Folksamlingen som ska ha bestått av mer än tio personer, flyttade sig sedan till entré nummer 2.

De sju personerna som nu döms, en pojke och sex män i åldrarna 16-31 år, tillhörde grupperingen och var på köpcentret för att dela ut propaganda för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.   

Aggressiv stämning

Det var vid entré 2 som det uppstod ordväxlingar och en aggressiv stämning. Enligt uppgifter i domen avbröt väktarna NMR-grupperingen från att gå till våldsam attack mot en person i omgivningen.

Efter detta ska grupperingen istället ha vänt sig mot väktarna, varpå en person ur grupperingen omhändertogs.  

När polis kom till platsen fick personerna i NMR-grupperingen frågan om det fanns en ledare. När ingen svarade bedömde polisen att det rörde sig om en allmän sammankomst och fortsatt risk för allmän störning. Därför hänvisades gruppen till en annan plats, men de vägrade att lyda. Det gjorde de även efter ytterligare en uppmaning. 

Sju döms

Brottet som personerna begått rubriceras som ohörsamhet mot ordningsmakt och samtliga av de sju personerna döms för brottet. Men en av männen har nyligen dömts för ett annat brott, straffet för det, skyddstillsyn, ska även täcka det här brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer