Foto: arkivbild

Inför beslutet om Valltorp: Nu svarar Attendo

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att Helsingborg tar tillbaka driften av Valltorp – som sedan 2016 drivs av det privata vårdbolaget Attendo. Nu svarar företaget på kritiken.

På torsdag sammanträder vård- och omsorgsnämnden i Helsingborgs kommun för att ta beslut om vårdboendet Valltorps framtid. Allt pekar på att nämnden med en rösts övervikt säger Nej till fortsatt privat drift.

Bakgrunden är att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktat hård kritik mot verksamheten: Bristande kompetens hos personalen, för många boende och att inte alla larm besvaras.

Med anledning av Ivo:s kritik beslutade nämnden i augusti att ge vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att reda ut vad det skulle innebära att häva avtalet med Attendo. Detta mynnade ut i att förvaltningen rekommenderar nämnden att ge Attendo fortsatt förtroende. Men så ser det alltså inte ut att bli.

”Attendo beklagar detta. Verksamheten i Valltorp har haft utmaningar som successivt åtgärdats” skriver företaget i en skriftlig kommentar där de också hänvisar till vård- och omsorgsförvaltningens rekommendation.

Vidare skriver man att ”verksamheten på Valltorp är idag välfungerade och det finns inte sakliga skäl att häva avtalet, vilket kommunens egen skrivelse bekräftar”.

Attendo driver Valltorp sedan 2016 – med ett avtal som egentligen sträcker sig ytterligare tre år fram i tiden.

SVT söker Valltorps verksamhetschef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.