Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vägtransporterna står för en stor del, så det kan bli problematiskt, säger Jens Gille, miljöstrategisk chef på miljöförvaltningen i Helsingborg, appropå regeringens budget som presenterades på tisdagen. Foto: SVT

Efter budgetbeskedet: Oro för missade klimatmål i Helsingborg

Publicerad

Regeringens budget kan göra att Helsingborg missar sina klimatmål, det menar Jens Gille, miljöstrategisk chef på miljöförvaltningen i Helsingborg.

– Vi är oroade att man ändrar spelreglerna nu såhär, säger han.

Under tisdagen meddelade regeringen att miljöbilsbonusen som betalas ut till den som köper en ny bil med låg klimatpåverkan slopas. Samtidigt har den sedan tidigare meddelat att man sänker reduktionsplikten till EU:s minimumnivåer.

En kombination som kan göra det svårt för Helsingborgs kommun att nå klimatmålen till 2030.

– Vägtransporterna står för en stor del, så det kan bli problematiskt, säger Jens Gille.

Stora del av stadens utsläpp

Vägtransporterna står för mellan 37 och 40 procent av utsläppen i Helsingborg, där personbilstrafiken utgör drygt 70 procent. Att regeringen nu slopar miljöbilsbonusen kan leda till att färre invånare har råd att köpa en mer miljövänlig bil.

– På kort sikt tror jag att det kommer minska incitamentet att skaffa en miljöbil. Sen är det så att fordonsindustrins omställning till fossilfria alternativ som elbilar går rasande fort ändå, det här kanske är en kortsiktig effekt.

Vad betyder reduktionsplikten för omställningen?

– Den är viktig för omställningen i och med att transporterna är så stor del av våra klimatutsläpp och att den är ett sätt att göra den befintliga vagnparken miljösmartare. Där har reduktionsplikten en viktig roll, säger Jens Gille.

Att nu ändra spelreglerna för den industri som håller på att ställa om till mer förnybara bränslen kan få en negativ effekt på utsläppen, menar Jens Gille.

Kommer detta sätta käppar i hjulen för att Helsingborg ska nå sina klimatmål?

– Ja kanske, vi får ju helt enkelt ta till extra krafter för att komma ifatt med det här.

FAKTA BONUS-MALUS

  • Bonus-malus infördes 2018 som ett incitament för att fler skulle gå över till klimatsmarta bilar.
  • Bonus-delen innebär att den som köper en klimatsmart bil får en bonus på upp till 70 000 kronor.
  • Malus-delen innebär att den som köper en bil med höga utsläpp betalar en förhöjd fordonsskatt i tre år från det att fordonet blir skattepliktigt första gången.
  • För bilar påställda mellan 1 juli 2018 och 31 mars 2021 gällde malus alla bilar som släpper ut över 95 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Efter det låg gränsen på 90 gram och i somras sänktes den ytterligare, till 75 gram.
  • Fram till i juli i år hade mer än 10 miljarder kronor betalats ut i klimatbonusar.

Källa: Transportstyrelsen via TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.