Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I läraren Lena Lundells klassrum var det bara tio barn i klassrummet. Resten var hemma på grund av inställd skolskjuts. Foto: SVT/TT

Skolbussar ställdes in på grund av snöoväder: ”Bara tio i klassrummet”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för långvarigt och kraftigt snöfall på onsdagen i stora delar av Skåne och ett område norrut. Flera kommuner  i Skåne har därför ställt in skolskjutsen – bland annat i Åstorp.

På Björnekullaskolan i Åstop var 90 elever hemma under onsdagen på grund av att skolskjutsen ställdes in på grund av snöovädret. Totalt i Åstorp berördes 220 barn av de inställda bussarna.

I klippet ovan kan du höra rektorn och läraren beskriva hur detta påverkade undervisningen.

På onsdagseftermiddagen meddelade Åstorps kommun att skolskjutsen ställs in även under torsdagen.

Fler kommuner ställde in skolskjuts

Ängelholms kommun ställde också in all skolskjuts på onsdagen på grund av snöovädret. Beslutet gäller även skoltransporter i samband med bad, idrott och fritidsverksamhet inom LSS, skriver kommunen på sin hemsida.

Enligt Helsingborgs dagblad handlar det om 1300 elever, främst på Toftaskolan, Söndrebalgs skola och Össjö skola, som berörs av beslutet och dessa kommer få skoluppgifter att lösa hemifrån.

– Vi tar det säkra före det osäkra. SMHI har utfärdat orange varning för hela Skåne, säger Jonas Trulsson, planeringschef på kommunens lärande och familj till tidningen.

Ängelholms kommun beslutade senare att ställa in även torsdagens skolskjuts.

Även i Landskrona och Svalöv och har all skolskjuts ställs in på grund av snöovädret. Skolorna kommer däremot ha öppet som vanligt för de elever som kan ta sig till skolan på egen hand.

Sent beslut i Helsingborg

I sista stund valde även Helsingborgs kommun att ställa in all skolskjuts för torsdagen. Vid 07 på morgonen fattades beslutet tillsammans med entreprenören som kör bussarna och kort därpå börjades arbetet med att informera föräldrar och skolor.

– I och med att gårdagen funkade bra trodde vi att det skulle göra det även idag men bedömningen var att det inte gick att framföra fordonen på ett trafiksäkert sätt, säger Helsingborgs skolskjutsplanerare Linn Wihlborg.

Redan nu har det dock beslutats att fredagens skolskjuts ska köras som vanligt, mot bakgrund att vädret väntas mildras tills dess. Kommunen varnar dock för att det kan förekomma förseningar på grund av halt väglag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer