Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det ger en falsk trygghet, säger kommunens it-chef Thomas Nilsson, it-chef. Hör i videon om kommunens beslutat att införa porrfilter i skolan. Foto: TT/SVT

Efter lärarnas oro – Klippans kommun vill införa porrfilter

Publicerad

Ett filter för att begränsa elevers porrsurfande på skolors nätverk. Det är förslaget som just nu utreds i Klippan. Men IT-chefen Thomas Nilsson ställer sig kritisk.

– Det är jätteenkelt att ta sig runt filtret. Barnen kommer ändå att kunna se på porr, säger han.

Den ideella organisationen Porrfribarndom har gjort en undersökningen som visar att 17,1 procent av Sveriges kommuner inte använder någon form av filter på grundskolors wifi för att förhindra porrsurfande bland elever.

Klippans kommun är en av dessa kommuner och nu utreder barn- och utbildningsnämnden om det är aktuellt att införa det även där.

– Det var pedagoger som kontaktade mig och undrade om det gick att göra något åt problematiken. Då väcktes frågan och jag tyckte det var märkligt att vi inte redan hade ett skydd, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Olofsson (-).

IT-chefen: ”Falsk trygget”

Men IT-chefen i kommunen är kritisk till förslaget.

– Det ger en falsk trygghet. Redan för tio år sedan kunde elever ta sig förbi filter och nu är den tekniska kunskapen bland barn och unga ännu bättre. Så vill eleverna ta sig runt filtret så gör de det, säger Thomas Nilsson.

Klippans kommun delar it-organisation med Örkeljunga, Åstorp, Bjuv och Perstorp och för att få igenom förslaget måste majoriteten rösta ja.

– Jag har fått ett nej från en kommun än så länge så får vi se vad de andra återkommer med, säger IT-chef Thomas Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.