SVT mötte unga åkare på Jutan i Helsingborg för att höra vad de anser om Helsingborgs stads planer på nya utomhusparker. Foto: Cecilia Hedlund

Efter ungas önskan – nu växer tre skejtparker fram i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Trycket har varit högt på Helsingborgs stad – mängder av unga har hört av sig för bättre åkmöjligheter. Och nu är det på gång. På tre platser i kommunen växer skejtparker fram.

När SVT besöker parken mellan Bjuvsgatan/Jönköping på Husensjö pågår fortfarande markarbetet. Sedan grävmaskinisten gjort sitt ska betongplattan gjutas.

Färdig kommer anläggningen att påminna om en nedsänkt swimmingpool i betong.

Det är en av tre anläggningar som nu växer fram i Helsingborg.

Passar olika slags åkare

– Tanken är att ytorna ska kunna användas för alla typer av åkning: skejtboard, BMX, kickbike, inlines etcetera. Vi har också tänkt på att banorna både ska funka för nybörjare och dem som åkt en längre tid, säger Ida Ljungdahl, projektingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

I Laröd har arbetet också kommit igång. Här kommer det att växa fram en miniramp med en så kallad spine i betong, en upphöjning att åka och göra tricks på.

Parken i Laröd kommer att se ut så – med en miniramp och upphöjning att göra tricks på i mitten. Foto: Illustration: Helsingborgs stad

Gantofta har sedan tidigare fått en ny asfalterad yta för hjulsport, och på den platsen kommer det nu byggas hinder i betong och stål.

Enligt Helsingborgs stad har trycket på kommunen att bygga varit stort. I Laröd och Gantofta har det samlats ett par hundra namnunderskrifter från respektive plats för att bygga parker.

– Så nu känns det kul att verkligen få till något, säger Ida Ljungdahl.

”Kan åka runt och testa”

Prislappen landar på runt fem miljoner kronor för alla tre anläggningar. John Magnusson, själv skateboard-åkare sedan 1980-talet, gjuter betongen på Husensjö.

– Jag tycker att Helsingborg gör en bra satsning. I stället för en anläggning bygger man på flera ställen. Som utövare innebär det att man kan åka runt och testa olika ställen.

Om bygget går enligt plan kan banorna tas i bruk vid årsskiftet.

I videon kan du se hur bygget fortlöper på Husensjö och vad kickbike-åkarna på Jutan i Helsingorg tycker om planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.