I Bjuv och Svalöv råder extremt hög brandrisk. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eldningsförbud i hela nordvästra Skåne

Publicerad

Det råder stor eller extremt stor brandrisk i de nordvästskånska kommunerna. Därför är det nu förbjudet att elda i alla tio nordvästskånska kommuner.

En vår med lite nederbörd och låg fuktighet, och så lite blåsigt väder på det. Det har gjort att Räddningstjänsten Skåne Nordväst från och med tisdagen har infört ett generellt eldningsförbud i alla tio kommuner.

I Höganäs och Perstorp råder stor brandrisk (nivå 4), medan de andra kommunerna kommer upp i nivå 5 (mycket stor brandrisk).

– Det är några veckor tidigt eftersom vi har haft så lite regn. Oftast är det inte förrän i juli som vi når upp till nivå 5, säger Jonas Hemert, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordost.

Hoppas på regn i veckan

I Bjuv och Svalöv är brandrisken ännu större: extremt stor brandrisk (nivå 5E). Där är det inte ens tillåtet att använda kommunens fasta grillplatser eller använda spritbrännare, gasolkök eller pyroteknik.

Kommunerna i nordvästra Skåne har infört ett generellt eldningsförbud vid brandriskvärde 4 (stor brandrisk), 5 (mycket stor brandrisk) eller 5E (extremt stor brandrisk) Foto: Räddningstjänsten Skåne Nordväst

Nu hoppas räddningstjänsten på det utlovade regnet i slutet av veckan.

– Regnet kan i alla fall dämpa brandrisken tillfälligt. Men det räcker inte med nån timmes regn på eftermiddagen för att vi ska kunna ta bort eldningsförbudet.

Räddningstjänsten Skåne Nordvästs hemsida finns information om vad som gäller vid eldningsförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer