Elevhälsan i Örkelljunga måste förbättras

Publicerad

Skolinspektionen har granskat skolorna i Örkelljunga och konstaterar både en grund- och en gymnasieskola inte har följt bestämmelserna om elevhälsa. Myndigheten tvingar nu de ansvariga att genomföra förbättringar i de båda skolorna.

I sin granskning bedömer Skolinspektionen att den samlade elevhälsan inom grundskolan inte arbetar ”främst förebyggande och hälsofrämjande” enligt kapitel 26 i skollagen. Örkelljunga kommun ska vidta åtgärder för att motverka bristerna innan den 3 november skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Bristande elevhälsa

Enligt skolinspektionens granskning brister både grund- och gymnasieskolan i Örkeljunga i tillgången till elevhälsa för eleverna i skolan. Enligt skolinspektionens riktlinjer ska elevhälsan “användas främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot målen”.

Skolinspektionen bedömer att det för eleverna i grundskolan inte finns sådan tillgång till samtliga kompetenser inom elevhälsan. Gymnasieskolan brister i att erbjuda elevhälsa för eleverna i gymnasieskolan, den ska användas främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot målen.

Slut på psykologer till lärarna

I en intervju i Skolinspektionens granskning säger lärarna att de inte längre får handledning av psykolog, något som de fått tidigare. Rektorer säger som svar att psykologen bara används till individärenden och att psykologen inte arbetar främst förebyggande och hälsofrämjande.

Vid intervju med representanter för nämnden uppger förvaltningschefen för grundskolan att psykologen gör en del förebyggande arbete, men skulle behöva göra mer.

Behöver mer resurser

Förvaltningschefen för grundskolan säger att resurserna till skolsköterska och kurator inte räcker till för att kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Ansvarig för elevhälsan på gymnasieskolan säger att det behövs ytterligare tillgång till skolpsykolog på gymnasiet för att möta elevernas behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.