Anna Magnusson arbetar ideellt för organisationen Värmestugan Foto: Winne Gravlund

Hemlösa visar bilder från sin egen vardag

Uppdaterad
Publicerad

I en utställning på stadsbiblioteket i Helsingborg visar tolv hemlösa personer och människor i deras närhet bilder om sina liv.

Det är bilder från udda sovplatser i tunnlar, bilder av andra hemlösa, en beskrivning av vägen till Värmestugan och många andra motiv. Tillsammans berättar bilderna framför allt om liv som levs i hemlöshet.

Se hela inslaget här: ”Jag var så stolt över min bror, han hade till och med slutat röka”

Utställningen arrangeras av den ideella organisationen Värmestugan som har fått 40 000 kronor från kommunens visionsfond för projektet. Ett antal engångskameror köptes in och delades ut bland de hemlösa som ville vara med.

Junita Horndrups bror Mikael Värn är en av utställarna. Men han dog i hjärtinfarkt i februari och hann aldrig se det färdiga resultatet. Innan han avled hade han lyckats ta sig ur missbruket och flyttat in i en riktig lägenhet. Hans bilder är tagna där.

Junita Horndrups bror Mikael Värn är en av utställarna. Foto: Winnie Gravlund

Öppna helsingborgarnas ögon

– Han var så glad över det. Han hade till och med skaffat sig en popcornmaskin. Och jag var så stolt över min bror. Han hade till och med slutat röka och tog nikotinfri snus, säger hon.

Junita Horndrup hoppas att utställningen ska öppna helsingborgarnas ögon för att även hemlösa är människor.

– Hoppas att de ska se hur det verkligen är och kunna hjälpa de hemlösa där de sitter på sina bänkar går fram och stötta och bara prata med dem. Det betyder mycket, då blir de inte utstötta, säger hon.

Hemlösa och anhöriga har tagit bilder ur vardagen Foto: Winnie Gravlund

Göra sina röster hörda

Josefin Ollermark är projektledare. Hon blir berörd när hon tittar på bilderna.

– Det är fantastiskt att få lov att ge dem en möjlighet att göra sina röster hörda. Det är en grupp människor som sällan ses och hörs i samhället, säger hon.

Anna Magnusson arbetar ideellt för Värmestugan. Hon fick också en kamera och visar med sina bilder om promenaden hemifrån till Värmestugan.

– Jag ville visa den väg som jag har gått så många gånger. Och hur trevligt det är att komma dit, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.