102 rutor slogs sönder på Dalhemsskolan under torsdagsnatten. Foto: SVT/Firas Razak

102 fönsterrutor krossade på skola i Helsingborg – en gripen

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan midnatt på torsdagskvällen fick polisen larm från en uppringare som hört ljud av krossat glas vid Dalhemsskolan i norra Helsingborg.

När polisen kom till platsen upptäckte de två unga män som krossade rutor på skollokalen. Männen försökte fly från platsen och ville inte stanna på polisens order och en polishund släpptes och kunde jaga ifatt en av förövarna, en man i 20-årsåldern, som kunde gripas.

– Han försökte ta sig därifrån och ville inte stanna trots att polisen sade att de hade hund, säger Calle Persson, pressinformatör på polisens ledningscentral.

Den andre förövaren är fortfarande på fri fot, den gripne mannen är misstänkt för grov skadegörelse.

– Han ska få chansen att berätta vem den andre är. Gör han inte det ska vi försöka få tag på honom på annat sätt, säger Calle Persson.

En person är gripen efter den omfattande skadegörelsen. Foto: SVT/Firas Razak

Skoldagen kommer trots den omfattande skadegörelsen att genomföras som planerat, i alla fall inledningsvis. Hur det blir i slutändan faller på eleverna och personalen.

– Det beror väldigt mycket på stämningen hos eleverna vad vi tar för beslut under dagen. Kan vi genomföra en vanlig skoldag så gör vi det, säger Dalhemsskolans rektor Anette Swenninger.

Flera av de krossade rutorna satt i dubbelfönster där bara det yttre glaset blivit skadat. Många klassrum har därmed klarat sig utan glassplitter invändigt.

Personalen fick städa upp glasskrosset under fredagsmorgonen. Foto: SVT/Firas Razak

Anette Swenninger väcktes under natten av att räddningstjänsten ringde och berättade om skadegörelsen på skolan.

– Först blev jag alldeles chockad, ledsen och förbannad, så meningslöst. Det här var inget som vi var förberedda på. Vi har haft skador tidigare men det här gör mig väldigt upprörd, säger hon.

Hon säger att skolan inte har fått ta emot några hot eller liknande den senaste tiden.

Skolan har övervakningkameror som spelat in nattens händelser. En i personalen har under morgonen tittat igenom materialet och enligt Anette Swenninger har en av gärningsmännen känts igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.