Foto: Privat

40-tal träd tjuvfälldes i Söderåsens nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 40 träd har fällts på Klöva Hallar i Söderåsens nationalpark. Nu är den olagliga avverkningen polisanmäld.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta, det är en sådan absurd grej att förstå, säger naturvårdsförvaltaren Tove Hultberg.

Det var på måndagsmorgonen som Söderåsens nationalparkschef fick ett mejl av en helgvandrare som undrade vad som försiggick i Klöva Hallars naturreservat. I mejlet fanns också bilder på nedsågade träd.

– Besökaren undrade om vi höll på att röja i parken, vilket hade varit konstigt, säger Tove Hultberg.

80-120 år gamla träd

Och inne i Klöva Hallars naturreservat, i sprickdalen strax nedanför den centralt belägna Soffebacken, ligger nu ett 40-tal nedsågade träd.

– Det är allt från små hassel till rejäla avenbokar och bokar. Ett tiotal av träden är riktigt stora och mellan 80-120 år gamla, berättar Tove Hultberg.

När hon och nationalparkschefen Jesper Witzell undersökte platsen under gårdagen kunde de konstatera att träden sågats ned med motorsåg eller yxa.

– Ja det är uppenbart, det ser man i spåren på träden, berättar Tove Hultberg och tillägger:

– Vi har också sett spår av att någon försökt göra upp eld på platsen. Det går att se att det här inte är superproffsigt gjort.

Svårt att uppskatta värdet

Att uppskatta värdet på de nedsågade träden är svårt enligt Tove Hultberg som menar att naturvärdena som är kopplade till träden i miljön är ovärderliga.

Nu kommer Söderåsens nationalpark att öka tillsynen för att liknande händelser inte ska inträffa igen.

– Det hade varit värdefullt att veta syftet med detta, säger Tove Hultberg.

– Det här påverkar ju det visuella intrycket för alla besökare. Det är detta området som vi vill visa som orört och ge till besökare när de vill ha mer vildmarkskänsla. Ser man det man möts av i Klava Hallar nu så tappar man den känslan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.