”Ingen sover i tältläger i natt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag flyttade EU-migranterna in på Stenbrogårdens camping i Helsingborg.

Tältlägren på Elineberg, Olympia och Närlunda har nu tömts, det sistnämnda eldhärjades för en vecka sedan. Senare i veckan ska Helsingborgs stad sanera de parker och naturområden där boplatserna legat.

– Ingen sover i tältläger i natt, säger Mattias Hennius, pressansvarig i Helsingborgs stad.

Han tyckte flytten gått smidigt och oväntat fort.

– Vi gör det här av tre skäl: vi måste städa upp i våra parker där vi har olagliga tältläger, vi gör det för EU-migranterna som får ett bättre, tryggare och säkrare boende, och för att få en bättre kontaktyta. Vi har i dag väldigt svårt att kommunicera med människor i fyra-fem olika tältläger, nu får vi en plats där vi kan få information – och ge, säger Pehr Persson, samordnare i Helsingborgs stad.

Väktare på plats

På campingen får EU-migranterna betala tio kronor per dygn, för detta får de tält, sovsäck och liggunderlag, tillgång till toaletter och duschar samt soptunnor. Campingen kommer också att vara bevakad dygnet runt.

– Som jag ser det är det jättebra, här är väktare så ingen kan bränna upp våra tält, säger EU-migranten George Serban.

Men det har funnits oro för att inte alla EU-migranter vill bo på campingen, bland annat för att den ligger långt från centrum. George Serban menar att det förvisso är långt, men att han och hans fru löser det på något sätt.

Campingavgiften är ett annat bekymmer, EU-migranten Nico Nica tycker den är för hög, vissa dagar får han och hans fru bara ihop några få kronor.

Plats erbjuds alla

Helsingborgs stad beräknar att det för närvarande vistas omkring 80 EU-migranter i kommunen, varav cirka 60 bor i tältlägren.

På Stenbrogården erbjuds tält och sovsäckar till 50 personer, skänkta av Svenska Kyrkan.

Aina Modig Lindell, som representerar kyrkan, säger dock att om det behövs ytterligare campingutrustning köper de in mer.

Till tältresningen kom hjälp från organisationen Kris och efter önskemål från EU-migranterna levererades under dagen lastpallar som underlag till tälten.

Lägren ett växande problem

Att Helsingborgs stad beslutat vidta den här åtgärden nu är på grund av att situationen tillspetsats sedan årsskiftet. Allt fler EU-migranter vistas i kommunen, det finns tecken på kriminell verksamhet både riktad mot och utförd av EU-migranter och allmänhetens missnöje kring tältlägren har ökat.

– Jag förstår det, vi har haft våra läger i staden på olika ställen i parkerna och vi förstår att inte svenska folket kunde gå i parkerna, vi var i vägen för dem, men vi har också

träffat snälla människor som kommit fram till oss och förstått vår situation, säger Nico Nica.

Helsingborgs stad kan inte säga vad lösningen kommer att kosta.

– Vi vet inte exakt ännu, men det kommer förmodligen att kosta mindre än det gör i dag då vi har väldigt höga kostnader för att städa, så det är rimliga kostnader för staden, säger Pehr Persson.

Röster har höjts för de hemlösa, får de också lov att bo här?

– Nej, det får de inte. De har andra boende, andra alternativ, projekt för sig som staden driver och satsar mycket resurser på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer