Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elva explosioner har ägt rum i lokalpolisområde Helsingborg sedan våren 2020. Källa: Polisen Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Polisen söker vittnen efter nattens explosion i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En explosion skedde natten till måndagen vid entrén till ett företag på Florettgatan i Helsingborg. Smällen var hög och flera personer larmade polisen.

Larmen kom strax efter klockan ett på natten. När polisen kom till platsen så upptäcktes skador på byggnadens fasad och på ett flertal bilar som stod parkerade intill. Ingen person kom till skada.

Platsen spärrades av och under natten har både bombskyddstekniker och polisens kriminaltekniker arbetat för att samla in bevis. Avspärrningarna hävdes strax före klockan sju på morgonen. I väntan på att en analys ska ge svar på vad det var som detonerade fortsätter polisen utredningen med förhör av personer på det drabbade företaget och vittnen samt genomgång av eventuella övervakningskameror.

Elfte detonationen i år

Det är långt från första gången polisen får ett sådant ärende på sitt bord.

– Om man tittar från september och fram till februari så hade vi i stort sett en sprängning i veckan men sen har det lugnat ner sig något, säger lokalpolisområdeschef Sven Holgersson.

Men sedan inledningen på 2020 räknar han totalt elva stycken sprängningar av varierande styrka i lokalpolisområde Helsingborg. Enligt Sven Holgersson handlar det om allt från fyrverkeripjäser till så kallade bangers, sprängämnen eller handgranater. Vad som ligger bakom just nattens detonation är inte utrett än. 

– De flesta sprängningar som sker beror på narkotika, ekonomi och att skrämmas – en form av utpressning, konstaterar Sven Holgersson.

Ingen av de elva detonationerna har lett till någon fällande dom.

Elva explosioner har ägt rum i lokalpolisområde Helsingborg sedan våren 2020. Källa: Polisen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer