Benny Andersson skickade 30-40 förfrågningar till olika uppfödare, men fick inget svar. Men så till slut fick familjen napp på valpen Qelly – en korsning mellan bichon havanais och yorkshire terrier. I videon ser du när valpar tränas på Landskrona Brukshundklubb. Foto: Cecilia Hedlund

Extremt tryck efter hundvalpar i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har väckt en aldrig förut skådad hundlängtan hos många. Köparna vittnar om långa köer och valpkurserna bokas upp rekordsnabbt.
– Att köpa valp var som att söka jobb, säger Hanna Frodlund, som blivit matte till Freja.

Hanna Frodlund är deltagare på en valpkurs i regi av Landskrona brukshundklubb. Hon berättar om det mödosamma arbete det innebär att få köpa den valp hon önskade.

– Jag skrev brev och gick på intervju. Uppfödaren hade 80-talet intresserade köpare till tio valpar, säger hon.

Extra valpkurser för nya ägare

Det tilltagande hundintresset märks i Jordbruksverkets hundregister. Hittills i år har nio procent fler hundar registrerats än vid samma tid förra året.

Och Brukshundklubben i Skåne vittnar om samma sak – det är hårt tryck på deras valpkurser.

– Vi ser en jätteökning. De blir snabbt fullbokade och vi får sätta in nya kurser, säger Christina Radeby, hundinstruktör på Svenska brukshundklubben.

– Många planerar i vanliga fall att köpa hund under semestern, nu har man kunnat köpa hund när många jobbat hemifrån under coronapandemin.

Hon har instruerat hundägare och deras hundar sedan 1990-talet. Och hon har noterat hur villkoren för att äga hund förändrats.

– När jag började var det väldigt få som kunde ha hunden med sig på jobbet. Nu är det allt fler som har det. Så det har självklart underlättat hundägandet.

Hund för att motverka stress

Dessutom tror Christina Radeby att människor idag behöver hjälp att varva ner – och där kan hunden hjälpa till.

– Jag tror man vill tillbaka till det naturnära och ha en nära relation till djur, säger hon.

Hundägandet har ökat under flera år. Men de senaste månaderna har det skett en markant ökning.

– Jag har aldrig upplevt något liknande under mina 40 år i den här branschen, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

– Tidigare var det enstaka raser som plötsligt blev populära, som collie när Lassie visades på tv. Eller när Paris Hilton hade sin chihuahua under det tidiga 2000-talet. Men nu har intresset ökat för alla hundar rakt över.

• Under de åtta första månaderna 2020 registrerades 46 202 nya hundar i Sverige. Det är drygt 3707 fler (motsvarar en ökning med nio procent) jämfört med samma tid 2019.

• Sista december 2019 fanns 143 009 registrerade hundar Skåne. Det är drygt 20 000 fler än sista december 2015.

• Sista december 2019 hade Malmö 17882 jyckar i hundregistret. Det är cirka 2500 fler än sista december 2015.

• Sista december 2019 fanns  11210 hundar i Helsingborg. Det är drygt 1500 fler än sista december 2015.

Källa: Jordbruksverkets hundregister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer