Skåne har fått flest utbrott i Sverige av fågelinfluensa säsongen 2020-2021. Foto: TT

Fågelinfluensan kan bli en dyr nota för skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har ovanligt många gårdar i Skåne drabbats av fågelinfluensan. Med ett nytt fall i Skurup under fredagen har nu tio gårdar i Skåne drabbats, enligt Länsstyrelsen. Där med har flera hundratusentals fåglar avlivats. 

– Det kommer kosta flera hundra miljoner kronor, säger Håkan Henricson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Fågelinfluensan har fått stor spridning i Europa och Skåne är en av de platser som är ovanligt hårt drabbat denna säsong.

– Säsongen 2020-2021 är något utöver det vanliga, det är inte någon av oss som har varit med om något liknande, säger Håkan Henricson.

Alla gårdar som drabbas av fågelinfluensan ska få ersättning av staten, vilket gör att det kommer bli dyrt. Exakt vad notan kommer landa på är oklart men det handlar om flera hundra miljoner kronor.

– Det skiljer i landet vad för fåglar som avlivats och där med skiljer ersättningen. I Skåne har tre kalkonbesättningar avlivats och det är större, dyrare djur. Totalt sett har drygt 15% av hela svenska äggnäringen har avlivats. Det är otroligt mycket och det kan göra att vi kan tvingas importera.

Liten besättning i Skurup senaste fallet

Det tionde konstaterade fallet i Skåne och 16:e i Sverige var på en liten, privat gård i Skurups kommun i veckan. Fåglarna avlivades och sanering gjordes under fredagen.

– Det handlar om endast 15 höns där. Det är ju inte så många, men jag tror tyvärr inte att detta är det sista fallet vi sett i Skåne. Det krävs värme, och sol innan det börjar klinga av.

Lång återhämtning för gårdar

För fyra år sedan drabbades Skåneägg utanför Helsingborg. Då avlivades samtliga 200 000 hönor. Fyra år senare pågår fortfarande kampen för att få ersättning för skadorna på anläggningen.

– Det höll på att välta företaget, konstaterar vd Anders Lindberg.

Nu när fågelinfluensan återigen rasar runtom i Europa gör Skåneägg allt för att inte få in smittan igen.

– Det räcker med att ett litet, litet bajs från en vild fågel sitter under skon när du går in i stallet, sedan kan det vara kört, förklarar Anders Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.