Färre boende – camping för EU-migranter kan stängas

Publicerad

Flytten till Stensbrogårdens camping löste ett problem, tillfälligt. Men långsiktigt finns inga besked.

En dryg månad efter att EU-migranterna flyttade in på Stenbrogårdens camping i Helsingborg verkar det mesta flyta på utan problem. Men det är oklart vad som ska hända med campingen framöver. Antalet boende på platsen har enligt Helsingborgs stad minskat från femtio till fyrtio stycken, och kommunen vill inte ha dit några nya migranter.

– Vi har fått några frågor om att det ska komma hit fler, men det har vi faktiskt sagt nej till. Vi försöker att inte ta in nya personer på den här campingen, säger Mattias Hennius som är pressansvarig på Helsingborgs stad.

Campingen kan stängas

När campingen öppnade för migranterna i april tänkte sig kommunen att endast de som fanns i staden då skulle bo där. Meningen var att campingen skulle vara en tillfällig lösning för att undvika att människor skulle bo i stadens parker. Inom de kommande veckorna ska Helsingborgs stad ta beslut om vad som ska hända med campingen framöver.

– Man kan ha den kvar, man kanske stänger den. Det är en sak vi tittar på just nu. Vi har sagt att innan sommaren så hoppas vi ha någon slags inriktningsbeslut från stadens sida om hur vi ska göra, säger Mattias Hennius.

Ingen subventionerad campingplats

Exakt hur upplägget för stadens EU-migranter ska se ut framöver är alltså oklart.

Vad gör ni om någon väljer att bosätta sig i en park?

– Då får vi helt enkelt avhysa dem från parken. Det är inte tillåtet att bo i en park.

Men då får ni kanske flytta dem till campingen?

– Nej, egentligen har vi sagt att man inte ska komma till den här campingen. Hela tanken med campingen var ju att lösa de illegala boendena som hade blivit mer eller mindre etablerade och då valde vi den här lösningen. Men tanken är inte att man ska kunna komma till Helsingborg och kunna bo subventionerat på campingen, säger Mattias Hennius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer