Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjuvarna stjäl numera hela eller delar av lastbilarna så som fronter och dörrar. Det vaknade André Svenssons samarbetspartner upp till en dag. Hör mer i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT/Privat

Färre transportstölder – men nytt mönster hos tjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

Anmälda transportstölder har minskat kraftigt i Sverige de senaste åren, det visar ny statistik från polisen.

Men åkeriföretag ser också att brotten har ändrat karaktär.

Det är en delad bild i polisens nya statistik. Å ena sidan har transportstölderna halverats sedan 2020 – samtidigt som majoriteten av de åkeriföretag i Skåne som SVT Nyheter Helsingborg pratat med uttrycker ett stort bekymmer med just stölder.

– Det är ett väldigt stort problem, man vet aldrig när man blir drabbad. Men alla blir drabbade, säger André Svensson som arbetar som åkeriansvarig på ett åkeri i Skåne.

2020 anmäldes drygt 1 900 transportstölder i Sverige, en siffra som halverades förra året. Det visar ny statistik från Polismyndigheten som SVT begärt ut.

– Tittar man på statistiken så har brottsligheten gått ned, men vi får inte glömma att detta är anmälda brott. Jag vill slå ett slag för att verkligen polisanmäla alla brott för om mörkertalen blir för stora blir vår lägesbild inte så exakt som vi vill ha den och då har vi svårare att vara spetsiga i våra åtgärder, säger Peter Karström som är kommunpolis i Helsingborg.

Nytt mönster hos tjuvarna

Det nya är, enligt flera åkerier som SVT pratat med, att tjuvarna numera riktar in sig på nya saker att stjäla.

– Stölderna har blivit grövre, det är inte bara gods som det innefattar utan även hela och delar från lastbilar som stjäls. För tio år sedan var det mer någon pall med varor som blev stulen, säger André Svensson.

Det förvånar inte polisen som drar paralleller till hur personbilar drabbats de senare åren.

– Vi har tecken på att dom här delarna går utomlands till fordon som saknar reservdelar, säger Peter Karström.

Från Skåne till Stockholm

Var femte transportstöld som sker i Sverige sker i nordvästra Skåne. En stor anledning till det, menar polisen, är det geografiska läget med närhet till kontinenten, stora motorvägar och logistikcentrum.

– Vi kan se ett mönster från Stockholm och E4:an ner till Helsingborg. Det är där vi har de stora koncentrationer av stölder, säger Peter Karström.

Något som bekräftas av åkerinäringen.

– Tjuvarna är väldigt snabba med att lasta av godset och in i något annat fordon och sen bege sig iväg snabbt, säger André Svensson.

anmälda transportstölder

Polismyndighetens definition av transportstölder lyder: ”Stöld ur eller från lastbil, släpfordon, järnvägsvagn, avsedd för yrkesmässig godsbefordran.”

Anmälda brott i Sverige:

2023: 957

2022: 1053

2021: 1327

2020: 1901

Anmälda brott nordvästra Skåne:

2023: 187

2022: 249

2021: 306

2020: 363

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.