Fastighetsägaren gömmer sig

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som äger fastigheten, som invaderats av råttor, på Hövitsmansgatan i Helsingborg har inte bara pågående tvister med räddningstjänsten och stadsbyggnadsförvaltningen. Miljöförvaltningen har i över ett år utan framgång försökt att få mannen att ordna med sophämtning. Nu har ärendet gått vidare till mark- och miljödomstolen.

– Det var i början av 2014 som vi lade ett föreläggande om att han skulle ordna med sophämtning och städa bort avfall från tomten. Då fick han en viss tid på sig att åtgärda bristerna och om ingenting hände skulle han betala ett vite på totalt 30 000 kronor. Det slutade med att vi fick ansöka hos mark- och miljödomstolen om att få vitet utdömt, berättar Lena Åkesson, avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborg.

Men mark- och miljödomstolen har inte lyckats få tag i fastighetsägaren för att få vitet utdömt, trots att de sökt honom sedan juli 2014.

– Vi kan inte avsluta ärendet förrän vi fått tag i honom, säger en anställd på mark- och miljödomstolen i Växjö.

Miljöfarlig verksamhet

Som SVT Nyheter Helsingborg tidigare har berättat åtalades fastighetsägaren, som är en 60-årig man boende i Ängelholm, för miljöbrott så sent som i april i år. Han misstänks ha bedrivit miljöfarlig verksamhet i fyra växthus i Åstorps kommun utan att anmäla detta till kommunen.

I december gjorde räddningstjänsten i Helsingborg tillsammans med polis och kommun en tillsyn i fastigheten, men mannen dök inte upp trots att han blev kallad. Detta gjordes eftersom flera personer klagat på sanitära olägenheter och oklarheter kring verksamhetsformen. Vid tillsynen upptäcktes flera brister. Bland annat hängde lösa och avklippta elkablar ner längs väggarna. Det saknades även lock till eldosor.

Hyr ut rum till flyktingar

Räddningstjänsten kom i mars fram till att fastigheten hade bristande brandskydd och att man skulle belägga byggnaden med nyttjandeförbud för hotellverksamhet. Man beslutade också vid mötet om ett löpande vite om 120 000 kronor i månaden.

– Denna verksamhet strider dels mot gällande detaljplan och dels saknar verksamheten bygglov. Utöver detta finns det omfattande byggnadstekniska brister. Fastigheten är endast avsedd för bostäder, men även om verksamheten i fastigheten återgår till bostäder finns det brister i brandskyddet som behöver åtgärdas för att brandskyddet ska kunna bedömas som skäligt, skrev räddningstjänsten i sitt beslut.

60-åringen tjänar mycket pengar på huset på Hövitsmansgatan. I huset finns nio lägenheter, men han hyr ut varje rum för sig. Hyresgästerna delar toalett, dusch och kök. Ett 20-tal rum hyrs ut för i genomsnitt 4 500 kronor i månaden. De flesta hyresgäster är familjer som flytt från Syrien. Räddningstjänsten har anmält mannen till skattemyndigheten. Enligt Transportstyrelsen äger mannen dessutom 28 fordon. Det senaste ska han ha införskaffat i februari i år.

Enligt det kommunala renhållningsbolaget NSR så har mannen beställt sophämtning som motsvarar två familjer, men sophögen växer eftersom det bor betydligt fler i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.