En man fick sänkt straff av hovrätten efter att ha överfallit och våldtagit en kvinna. Nu överklagar Riksåklagaren domen som vill att brottet ska bedömas som grovt. Foto: Magnus Andersson/TT

Fick sänkt straff för överfallsvåldtäkt – överklagas till Högsta domstolen

Publicerad

En kvinna överfölls, misshandlades och våldtogs i en park i Helsingborg. Hovrätten sänkte mannens straff från fem till fyra års fängelse. Nu har Riksåklagaren överklagat domen till Högsta domstolen.

I augusti förra året överfölls en kvinna bakifrån i Furutorpsparken i Helsingborg av en man som drog ner henne på marken, misshandlade och våldtog henne under en halvtimme.

Helsingborgs tingsrätt dömde mannen till fem års fängelse för grov våldtäkt, men hovrätten sänkte det senare det fyra års fängelse och bedömde det som en våldtäkt av normalgraden.

Riksåklagaren: Rättsväsendet borde reagera kraftfullt

Hovrätten menar att det inte rört sig om ett särskilt utdraget förlopp och att de fysiska skador som kvinnan fått, skrapsår och blåmärken, inte varit av allvarligare slag.

Nu har Riksåklagaren överklagat fallet till Högsta domstolen och vill att brottet ska bedömas som grovt, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Enligt min mening är händelseförloppet ett klassiskt exempel på en sådan våldtäkt som medför att framförallt kvinnors tillgång till det offentliga rummet begränsas. Jag anser att rättsväsendet bör reagera kraftfullt mot sådana beteenden”, säger tf. vice riksåklagare Marie-Louise Ollén, i pressmeddelandet.

För att ett fall ska tas upp av Högsta domstolen behöver det ha betydelse för framtida mål och som motivering skriver Riksåklagaren i överklagandet:

”Som hovrätten ger uttryck för i sina domskäl är det, trots att synen på sexualbrotten skärpts betydligt under senare år, fortfarande så att domstolarna är återhållsamma med att bedöma våldtäktsgärningar som grova. Högsta domstolen har heller inte prövat rekvisitet ’särskild hänsynslöshet eller råhet’ i tiden efter sexualbrottsreformen 2018”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.