Fjärilen på bilden har inte varit med i studien. Foto: Kirsty Wigglesworth/Arkiv TT

Fjärilsstudie: Insekter har inbyggd kompass

Uppdaterad
Publicerad

En studie ledd av forskare vid Lunds universitet visar för första gången att vissa insekter migrerar med hjälp av jordens magnetfält.

Tidigare har det bara varit känt att nattmigrerande fåglar kunnat styra flygningen med hjälp av en inre kompass. Men nu visar det sig alltså att även vissa nattmigrerande insekter besitter samma förmåga.

Studien är gjort på bogongnattfjärilar i Australien, men forskarna tror att svenska nattfjärilar navigerar på samma sätt när de flyger över Alperna till Medelhavet.

– Jag trodde studierna skulle visa att bogongnattfjärilarna bara använder visuell information som stjärnor, månen och landmärken när de navigerar. Men så är det inte. De känner jordens magnetfält på precis samma sätt som fåglar gör – och troligen av samma anledning, skriver Eric Warrant, professor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Använt flygsimulator

Forskarna har undersökt hur bogongnattfjärilen vet i vilken riktning den ska flyga. Detta genom att fånga fjärilarna och placera dem i en flygsimulator. Flygsimulatorn har placerats i ett system av magnetspolar.

Genom att vrida magnetfältet och landmärkena kunde de undersöka hur fjärilarna använder magnetisk och visuell information för att navigera. När magnetfältet och landmärkena vreds i konflikt med varandra förlorade nattfjärilarna riktningen och blev förvirrade. När de vreds tillsammans ändrade nattfjärilarna sin flygriktning på motsvarande sätt.

Studien är ledd av naturvetenskapliga fakulteten i Lund och är genomförd tillsammans med kollegor från universitet och organisationer i Australien, Tyskland, USA och Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.