Mannen ska ha blivit överfallen och knivskuren på Söder i Helsingborg och nu åtalas fem män för mordförsök. Offret bar själv ett knogjärn något han åtalas för. Foto: Polisens förundersökning

Flera män åtalade för mordförsök på Söder

Uppdaterad
Publicerad

Fem män mellan 19 och 25 år åtalas i Helsingborgs tingsrätt för bland annat mordförsök på en jämnårig man i Helsingborg förra året.

Det var i mitten på november som en man i 20-årsåldern blev överfallen av fem andra män på Södergatan i Helsingborg. Där ska han, enligt polisens förundersökningsprotokoll, bland annat blivit knivhuggen flera gånger i rygg och bröst, blivit sparkad på kropp och huvud.

– Det verkar inte varit mycket mer än att brottsoffret kollat lite för länge på en person som har uppfattat det som någon form av stirrande. Det är en bagatellgrej som gjort att detta har hänt, säger kammaråklagare Carolina Diaz Bernal.

Enligt åtalet, ska mannen redan dagen innan mordförsöket blivit hotad till livet av en av de misstänkte männen. Dagen efter ska den mannen tillsammans med fyra andra män fullföljt det uttalade hotet och försökt mörda den unga mannen.

Ville försvara sig

Samma dag som mordförsöket ägde rum hade brottsoffret på sig ett knogjärn, vilket han åtalas för.

– Hans förklaring är att han var rädd och ville på något sätt säkra sig om att kunna försvara sig, säger Carolina Diaz Bernal.

Redan dagen efter mordförsöket greps och anhölls två personer misstänkta för mordförsöken, en tredje anhölls i sin frånvaro och kunde gripas några veckor senare.

Sökandet fortsatte

I jakten på de sista gärningsmännen använde sig polisen av så kallade fotokonfrontationer, vilket bygger på att vittnen visas bilder på flera okända personer och en som polis misstänker – i hopp om att vittnet ska peka ut rätt person.

– Sen har man jobbat med att identifiera folk och det har tagit lite tid. De övriga har man fått in en månad efter mordförsöket, säger åklagaren.

En sjätte person misstänktes först för mordförsöket men där har åklagaren släppt misstankarna. De fem misstänkta gärningsmännen har under hela utredningens gång nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.