Nästan varje morgon upptäcks folk som tältar olagligt på Kullabergs naturreservat. Foto: SVT

Folk tältar olagligt på Kullaberg: ”Händer nästan varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns en anvisad tältplats på Kullabergs naturreservat tältar folk olagligt på andra ställen. Nästan varje morgon får ansvariga för naturreservatet avvisa illegala nattägster.

På västra sidan av Kullabergs naturreservat finns en anvisad tältplats med åtta platser där man får övernatta. Men alla följer inte detta.

– På morgonen hittar vi många tält omkring tältplatsen men även på andra platser. Under sommaren händer det nästan varje dag, säger Jimena Castillo, projektsamordnare inom natur och miljö vid Kullabergs naturreservat.

Olika ursäkter

Eftersom Kullaberg är ett naturreservat är allemansrätten begränsad och att tälta utanför den anvisade platsen bryter mot miljöbalken.

– Vi pratar med dem och ber dem att ta bort tälten. Vissa säger att de inte visste att det var olagligt eller att det var fullt på tältplatsen och de kom på natten och inte kunder fortsätta sin vandring, säger Jimena Castillo.

Finns andra alternativ

Jimena Castollo säger att det finns andra alternativ till övernattning.

– Vi har vindskydd på några parkeringar som man kan använda och annars finns det andra campingplatser nära Kullaberg, säger hon.

Även i Stenshuvud nationalpark är det problem med folk som tältar olagligt.

I videoklippet nedan får du följa med Fredrik Ståhlberg ut på morgonjakt efter illegala tältare i Stenshuvud nationalpark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet får du hänga med nationalparkschefen på jakt efter illegala övernattare. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Allemansrätten är grundlagsskyddad och gör att vi alla har tillgång till naturen.

Allemansrätten är inte en lag i sig men däremot har den lagstiftning runt sig som sätter gränser för vad vi får och inte får göra i naturen. I grunden handlar det om att visa hänsyn i naturen och till människorna runt dig.

Skyddade områden, exempelvis i nationalparker och naturreservat, finns särskilda bestämmelser för att skydda natur och kultur. Bestämmelserna kan innebära att allemansrätten är begränsad.

Det kan exempelvis vara förbjudet att elda, lägga till med båt eller ha med sig hund i området. Cykling och ridning kanske är tillåtet, men bara på markerade leder. Bärplockning är ofta tillåten, även om du ibland bara får plocka så mycket som du kan äta på plats.

I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Det kan också vara tältförbud i hela området. Anslagstavlor i området visar vad som gäller. Du kan också få mer information från kommunen eller länsstyrelsen.

Allemansrätten gäller inte inom enhemfridszon runt ett bostadshus, dvs det område närmast ett bostadshus där man har rätt att få vara ostörd.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer