Den 12 december ska det folkomröstas i Svalöv. Valfrågan handlar om kommunens bolag ska flytta till en koncern. Foto: Johan Nilsson/TT

Folkomröstningen i Svalöv: Oklart om folkets vilja ska gälla

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 december går Svalövsborna till valurnorna för kommunens första folkomröstning någonsin. Men kan de påverka själva sakfrågan om en ny koncernbildning? Det är högst oklart.

De styrande i Svalöv – SD, M, KD och visst liberalt stöd – vill skapa en kommunägd bolagskoncern med inledningsvis tre bolag som rör bostäder, fastigheter, måltidsservice, gatuunderhåll och annat. De tre kan bli fler – en utredning under hösten ska visa om även andra verksamheter kan läggas i bolag och inlemmas i koncernen.

Ja eller nej till förändrad bolagsstyrning – det är det som folkomröstningen ska handla om. Formellt är folkomröstningar bara rådgivande. Sedan kan fullmäktige kan förstås besluta att följa resultatet.

Oklart om medborgarna kan påverka

Men det är högst oklart om medborgarna får något inflytande.

Socialdemokraterna tänker följa resultatet – om röstetalen är nog höga.

– Skulle det bli mer än 50 procent röster till fördel för ja eller nej så anser vi att det skall vara vägledande för framtida beslut, säger oppositionsrådet Jan Zielinski (S).

Men kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) säger att det inte går följa folkets vilja därför att omröstningsfrågan är fel ställd.

– Det är fullmäktige som styr bolagen, det kan ingen omröstning ändra på, säger han.

Påpekade du det när fullmäktige sa ja till folkomröstningen?

– Jag såg ingen anledning att göra det, jag ville ju inte ha någon folkomröstning, säger Teddy Nilsson.

Handlar om skatter

Varför vill ni ha en bolagskoncern i kommunen?

– Det handlar framför allt om ekonomi. Vi behåller pengar i kommunen därför att vi skulle betala mindre i statlig skatt med en koncern. Pengarna kan vi istället investera i våra egna verksamheter, säger Teddy Nilsson som också pekar på samordningsvinster bolagen emellan.

Jan Zielinski och hans parti går däremot emot förslaget.

– Vi anser att kommuner inte skall bedriva någon form av skatteplanering då det är skatten som går till det kollektiva i den allmänna välfärden, säger han.

Ett skäl är demokratin.

– Enligt förslaget ska både koncernstyrelsen och styrelserna i de tre bolag som ska ingå, bestå av fem ordinarie ledamöter. Det innebär att flera småpartier kommer att stå utanför möjligheten att påverka.

SVT Nyheter Helsingborg har förgäves försökt få kontakt med ansvariga bakom namninsamlingen till krav på folkomröstningen.

I videon ovanför möter vi Svalövsbor och hör vad de tycker om frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.