Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hundar måste tränas i tid till nyår – eller stanna inne

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det för sent att börja förbereda hundarna inför nyårssmällarna. Det bästa rådet är istället att stanna inne. För även om fyrverkerierna kan väcka obehag, så innebär de inga större medicinska risker för friska hundar.

Många hundägare upplever problem med att deras hundar blir rädda för nyårsfyrverkerierna. För den som har en skotträdd hund gäller det att träna i tid. Har man inte gjort det rekommenderar Christina Kjellerstedt, klinikchef på universitetsdjursjukhusets smådjursklink, att man håller hunden hemma under nyår.

– Har man hund ska man försöka ta ansvar för att de inte utsätts för det här.

Även om många hundar känner obehag av smällarna så menar Christina Kjellerstedt att det inte finns några direkta medicinska risker om en hund utsätts för smällarna, förutsatt att den är fullt frisk.

– Rent teoretiskt så skulle en gammal hund som har en annan sjukdom kunna få fysiska men. Men annars är det klart att det är obehagligt både för djuren och djurägarna, säger Christina Kjellerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.