Foto: Alexandra Edman

Forskare får hjälp av allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Allmänheten har hjälpt forskare att kartlägga tumlare vid Kullaberg. Under torsdagen hölls en workshop på naturum Kullaberg, där södra Sveriges elit av experter på tumlare samlades för att lära sig mer om medborgarobservationer.

I somras involverade forskaren Johanna Stedt vid Lunds universitet allmänheten i sin forskning. De gav henne observationer från olika utsikspunkter på land för att se om vissa delare av Kullaberg föredrogs av tumlarna framför andra. 240 stycken användbara observationer fick hon in. Lite mer än en tredjedel(38procent) av dessa hade sett tumlare på Kullabergs norra sida.

– Det är ett viktigt verktyg för forskare och myndigheter. Det är en chans att få in mer data som det annars inte finns tid och pengar till, säger Johanna Stedt.

Stort intresse

Hon blev förvånad över det stora intresset som hon mötte av besökarna på Kullaberg förra sommaren. I hennes forskning gav observationerna från allmänheten tjugo timmar extra data. 

På torsdagen samlades intresserade i ämnet som jobbar för olika myndigheter och organisationer på naturum i Kullaberg. Anledningen var att de tillsammans ska kunna utveckla medborgarnas del i forskningen. SVT Nyheter Helsingborg talade med några av de intresserade lyssnarna som tror att de kommer att ha nytta av medborgarforskningen. Och att det kan hjälpa dem att få nya arbetssätt inom myndigheten, till exempel inom naturreservatet på Kullaberg.

– Jag hoppas de ska få en insyn i hur bra tumlarforskning som går att bedriva här. Jag hoppas att forskningen kan fokusera sig här i framtiden. Det är också en chans för oss att dela med sig av våra kunskaper till varandra. Jag tror inte att det finns någon som sitter på all kunskap i medborgarforskning eller forskningen kring tumlare, men tillsammans hoppas jag att vi kan komma vidare i det här arbetet.

Kort livstid

Tumlare är en form av val som kan väga upp till 75 kilo, de är skygga djur med en kort livsstid där de flesta inte blir äldre än sex år. Honan kräver mycket fisk för att kunna utveckla och föda en kalv. När kalven föds är den hälften så lång som sin mamma. Det är därför viktigt att ta reda på vilka områden som tumlarna rör sig i.

– Där hoppas jag att vi ska få mer information för att kunna skydda tumlarna bättre eftersom de är en hotad art, säger Johanna Stedt.

Fakta:

Du känner igen en tumlare på ryggfenan. De är skygga djur och kommer bara till ytan korta stunder. De ligger kvar med huvudet vid ytan en längre stund. Bäst chans att se tumlare är vid klart väder och bra tips är att ha en dos tålamod och en kikare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.