Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juliana Melin, barnskötare, hjälper Tage Bredmar, Elise Tabol Hörgerud och Nelson Lewis Jonsson att registrera matrester i det pedagogiska verktyget Laiban. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Förskolebarnen väger matsvinn – räknar ut vikten i frukt

Publicerad

Flera förskolor i Helsingborg är utrustade med det pedagogiska verktyget Laiban. Där kan barnen bland annat ta reda på vad de ska ha för kläder på sig när de går ut, vad klockan är, och hur mycket deras matrester väger.

Efter lunchen skrapar alla förskolebarn sina matrester i en hink. Den vägs sedan och resultatet knappas in på en surfplatta som sitter på väggen. Därefter räknar verktyget Laiban ut hur många frukter matresterna motsvarar i vikt.

I videon ser du när förskolebarnen plötsligt får Laiban att prata ett annat språk.

– Tanken är att det ska göra att vi slänger mindre mat. Men det är bara en del av verktyget. Den stora vinsten är att funktionerna gör att barnen blir mer självständiga och att de blir mer delaktiga i sin vardag, säger Simon Melin som är pedagogisk utvecklare.

Hälften av Helsingborgs förskolor har tillgång till verktyget, och planen är att det sen ska kunna vara tillgängligt över hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.