Foto: Fredrik Persson/TT

Förslag om gratis nattbuss för unga

Publicerad

Socialdemokraterna motionerar en rad förlag för att öka tryggheten för unga i Helsingborg.

Socialdemokraterna vill göra det tryggare för unga i Helsingborg. Dom presenterar nu en rad förslag som ska tas upp i kommunfullmäktige. Ett av förslagen är att införa gratis kollektivresor under sena kvällar och nätter, för Helsingborgs ungdomar under 25 år.

– Jag är övertygad om allt fler kommer att åka buss. Folk slipper att gå genom mörka parker och gränder som enligt de unga själv är en otrygg miljö, säger Ola Möller (S), oppositionsråd i Helsingborg.

Socialdemokraterna kan inte presentera vad en sådan reform skulle kosta.

– Det kommer ju att kosta en slant och förhoppningsvis har en konstnadsberäkning tagits fram inför budgeten. Redan nu vill socialdemokraterna investera pengar för att öka tryggheten för de unga. Det är också ett sätt att förebygga uppkomsten av eventuella rån och överfall, därmed kanske också slippa de kostnader det skulle medföra, säger Ola Möller (S).

Men det här är inget moderaten Christian Orsing som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden tycker ska införas.

– Vi lägger hellre dem pengarna på en förbättring i kollektivtrafiken, punktlighet och bekväma resor. Trygghet är en viktig fråga för oss och vi jobbar mycket med att genomföra snabba och enkla åtgärder som höjer tryggheten på längre sikt, säger han.

Flexibla busstopp

Socialdemokraterna vill även införa flexibla stopp längs med busslinjerna under nätterna. Exakt hur förutsättningarna för det ser ut vet inte partiet idag men det skulle ske i dialog med Skånetrafiken.

Tanken är att chauffören ska kunna frångå den ursprungliga rutten för att stanna närmre passagerarnas hem.

– Vi vill hjälpa de unga så mycket som möjligt för att slippa gå i mörker, säger Ola Möller.

Inte heller här får hans parti gehör från Christian Orsing:

– Tidigare testades flexibla busstationer på den sista nattbussen, på en viss bussslinga men det drogs in på grund av att det blev en trafikfara. Förarna kunde inte utföra säkra trafikstopp, säger han.

I dagsläget vet inte Ola Möller hur möjligheterna ser ut för att få igenom förslaget.

– I ett läge som det är nu innan valet kommer nog de sittande att lägga förslaget i byrålådan. Men efter valet tror jag att det kommer att bli en förhandlingsfråga och kommer att få stöd av andra partier, centern har tidigare pratat om liknande bussfrågor, säger Ola Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.