På bilden en tumlare utanför Florida. Det finns sex arter, och de lever i tempererade och kalla vatten på hela norra halvklotet. Foto: TT

Fortsatt kritiskt läge för Östersjöns tumlare

Uppdaterad
Publicerad

Läget för östersjötumlaren, en av de minsta tandvalarna, är fortsatt kritiskt. I nuläget finns bara runt 500 individer kvar, och det krävs minskning av miljögifter, ändrade fiskemetoder och mer hänsyn från fartygstrafiken för att rädda den.

Även undervattensbuller utgör ett hot då det stör den skygga valens hörsel som den använder för att navigera och hitta föda, rapporterar P4 Kristianstad.

– Med Östersjötumlaren är det inte bra alls. Den är akut hotad, vilket betyder att det är stor risk att den kommer att dö ut om vi inte ändrar situationen, säger Julia Carlström, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, till P4.

År 2016 inrättade regeringen fyra nya marina Natura 2000-områden, med en total areal på drygt 1,1 miljoner hektar, för att skydda den delfinliknande valen. Områdena är Hoburgs bank och Midsjöbankarna som tillhör Kalmar län och Gotlands län samt nordvästra Skånes havsområde, havet kring Ven och Sydvästskånes utsjövatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.