I slutet av mars öppnar Höganäs sitt åttonde boende för ensamkommande flyktingbarn. Där kommer 16 barn flytta in och ska bo i baracker.
Den informationen gav kommunen till byborna på ett möte för någon månad sedan. Gensvaret i kommunalrådet och moderaten Péter Kovács mailkorg kom direkt, precis som när det har tagits beslut kring de andra boendena i kommunen.
– Jag kan söka på skäggbarn, ett uttryck jag inte har hört innan, säger Péter Kovács när han knapprar på tangentbordet för att visa några av mailen som han har fått kring boendet i Viken.
”Återkommer väldigt ofta”
Är det ett vanligt i de här mailen?
– Ja det återkommer väldigt ofta. Såhär låter ett mail: ”Stoppa skäggbarnen som du planerar att dumpa i Viken. NU! Om inte detta stoppa så kommer förändringar att ske inför nästa val.” och ett annat:
”Droger, våldtäkter, stälder, rån och mord kommer nu våra livrädda invånare i Viken utsättas för.”
Vad tänker du kring att man skriver så?
– Jag tycker det är ett solklart fall av riktig, äkta rasism, säger Péter Kovács.
”Jag såg att här fanns det någonting att göra”
Vissa reaktioner har satt mer spår än andra. Tio minuter från Viken finns Ingelsträde, byn som sattes på kartan efter att en handfull personer högljutt uttryckt sig mycket främlingsfientligt enligt kommunalrådet Péter Kovács och barrikaderat ett tilltänkt boende.
Anledningen var att åtta ensamkommande flyktingbarn skulle flytta till byn. Den här händelsen har påverkat många i Viken, som menar att Viken inte skulle bli något Ingelsträde.
– Efter alla frågor som riktades till kommunen på det första mötet och den oro som fanns, så såg jag att här fanns det någonting att göra. Så jag reste mig och sa: vi startar en grupp som gör att vi ska möta de här ungdomarna på det optimala sättet. Och så blev det, säger vikenbon Kjell Cronert som tog initiativet till nätverket ”Välkommen till Viken”.
75 personer anslöt
Efter bara några dagar så hade 75 personer anslutit sig till nätverket. De har redan haft möte och har börjat organisera sig för att se vad alla kan bidra med. Man planerar språkcafé, läxhjälp, starta fadderverksamhet och en massa olika aktiviteter för ungdomarna efterhand som man förstår vad de vill göra.
– Antingen så sitter man på läktare och tittar på. Man pekar finger och säger att det där går inte bra. Eller så går man in och försöker hjälpa till och det är det vi ska göra, säger Olof Engvall som bor i Viken.
Vill sprida ut kommunens boenden
Det är en medveten strategi från Höganäs kommun att sprida ut boendena i byarna för att få bättre integration och mindre boende, speciellt efter att antalet höjdes från 16 ensamkommande flyktingbarn till 100 under förra året.
– En så välmående och rik kommun som Höganäs vi ska göra det bästa som möjligt. Det är barn som kommer hit. Vi kan inte säga nej, säger Péter Kovács.