I butiken fanns bland annat insmugglad öl och sprit till försäljning. Foto: Tullkriminalen

Fullt utrustad butik sålde smuggelsprit – se bilderna från tillslaget

Uppdaterad
Publicerad

I höstas fick Tullkriminalen in tips om pågående försäljning av smuggelsprit i Billeberga i en privat lagerlokal. På tisdagen väcktes åtal mot en man som misstänks ha sålt sprit för en miljon kronor.

– I andra fall är det lager, men det här är mer av butikskaraktär, som ett systembolag, säger Erik Friberg, chef för Tullkriminalen.

Mannen misstänks ha gjort 73 smuggelresor på ett år. Försäljningsvärdet har beräknats till omkring en miljon kronor. 500 000 kronor blev ren och obeskattad vinst.

Fullt utbyggd butik

Efter spaning och efter att man visiterat besökare och funnit alkoholvaror i deras bilar gjordes en husrannsakan i november. Och vad tullen fann var en fullt utbyggd lanthandel. 

– Det hör ju inte till vanligheterna att det är så affärsmässigt, säger Erik Friberg som är chef över Tullkriminalen i Sydsverige.

På en film som togs ser man välfyllda hyllor med blandade alkoholvaror. Lappar med pris och smakinformation vägleder kunderna och när man ska betala så sker det med en modern digital kortläsare.

Kunder kom under razzian

Om butiken är väl etablerad på orten är svårt att svara på, säger Erik Friberg.

– Men med tanke på omsättningen så är ju detta känt och under själva husrannsakan kom det fem kunder efter att vi slagit till. De avvisades från platsen.

Fler nätverk finns

Beslaget i lokalen bestod av 1 111 liter öl, 461 liter cider, 469 liter sprit och 95 liter vin.

Mannen ska ha omsatt cirka en miljon kronor och gjort en vinst på 500 000 kronor som han inte betalat skatt för. Men chefen för Tullkriminalen säger att inte är ensam.

– Det finns flera nätverk som säljer smuggelsprit utspritt särskilt i Sydsverige.

Du tror att det finns liknande butiker lite överallt?

– Det är min personliga uppfattning ja, säger Erik Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.