”Det vore kul om de som går förbi ser något nytt i mitt varje gång de går förbi det” säger Christoffer Erneholm som är en av gatukonstnärerna på årets festival. Foto: SVT

Gatufestival klär Helsingborg i färg

Publicerad

För tredje året i rad arrangeras nu den så kallade gatukonstfestivalen i Helsingborg. Fyra gatukonstnärer skapar färgstarka konstverk på fasader och andra platser på Söder.

Festivalen pågår 15-21 juli och har sedan premiäråret 2017 blivit ett arrangemang som helsingborgarna aktivt besöker, snarare än något som ”råkar pågå i staden”.

– Det är först nu som allmänheten ser det som en destination i sig självt. Det är väldigt roligt att det har blivit så, säger Moa Sundberg, projektledare och stadsmiljöstrateg på stadsbyggnadsförvaltningen.

Internationella konstnärer

I år har fyra gatukonstnärer bjuditis in. Vera Primavera från Ecuador, Amy Sol från USA och de lokala talangerna Tobias Kühl och
Christoffer Erneholm. Just Erneholm debuterar på årets festival och håller på att måla den långa trappan mellan Gasverksgatan och Sjöcronaplatsen.

– Jag inspireras väldigt mycket av sydamerikansk graffitikultur. Den är råare på något sätt. Det kommer ta ett par dagar att bli klar. Det är kul att det finns något sådant här i Helsingborg och att staden hamnar på kartan i ett sådant här sammanhang.

Utöver att titta på konstverken på de offentliga platserna kan helsingborgarna bege sig till stadsparken där det bland annat annordnas workshops.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer