Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haead Dlas berättar att hennes barn vaknade av bomben, de grät och var rädda. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Grannen om sprängningen i Åstorp: ”Barnen vaknade och grät”

Uppdaterad
Publicerad

Nattens sprängning i Åstorp tvingade de boende att lämna huset. De bor tills vidare på ett hotell i Helsingborg. Och grannen Haead Dlas överväger att flytta.

Haead Dlas vaknade mitt i natten av den kraftiga smällen från sprängladdningen som totalförstörde entrén till ett flerfamiljshus i Åstorp, intill hennes eget hus.

– Barnen vaknade också och var rädda, de sov med mig i rummet och mitt hjärta slog jättesnabbt, berättar hon.

Det blev inte mycket sömn för någon i familjen. Nu funderar hon på om hon vill bo kvar i området.

De boende evakuerades

Fastigheten blev så förstörd av sprängladdningen att de som bor i trappuppgången tvingades evakuera. Nu bor de tills vidare på ett hotell i Helsingborg, enligt uppgifter från socialnämnden i Åstorp.

En man skadades allvarligt i benen i samband med explosionen, men det är oklart vem han är – gärningspersonen eller en oskyldig förbipasserande.

Ny sprängning i Helsingborg

En halvtimme efter sprängningen i Åstorp gick larmet i Helsingborg: En ny sprängning i södra delarna av Helsingborg. Och resultatet blev nästan exakt detsamma: Entrédörren och flera fönster blåstes ut.

Ingen person kom till skada den här gången.

Finns det ett samband mellan de här två sprängningarna och dessutom med sprängningen förra veckan på Närlunda?

– Det är en fråga som ingår i vår förundersökning, säger polismästare Patrik Isacsson till SVT.

Inte den sista

Men enligt uppgifter från poliskällor finns det troligen ett samband, särskilt mellan sprängningarna i Helsingborg men kanske också mellan dem och det som hände i Åstorp. Det kan handla om motsättningar inom den kriminella världen.

Nattens sprängning i Helsingborg var den åttonde i år. Och Patrik Isacsson säger:

– Jag tror tyvärr inte det blir den sista.

Än så länge finns ingen gripen eller misstänkt för sprängningarna som av polisen klassas som försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.